Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Oštećenja sluha kod dece

Oštećenja sluha kod dece

ostecenja-sluha-kod-dece

Prvi pokazatelji da je došlo do oštećenja sluha kod dece

Kod dece se slušno oštećenje jako teško otkriva, naročito kada se radi o blažim vrstama slušnih oštećenja, dok su kod teških oštećenja sluha pokazatelji, na žalost, vrlo jasni.

Određeni tipovi blagih slušnih oštećenja teže se primećuju, dok su kod teških oštećenja sluha pokazatelji vrlo jasni. Neki roditelji oštećen sluh otkriju tek kada njihovo dete ne razvije govor u očekivanom periodu.

Ne gubite dragoceno vreme za svoje dete! Odvedite Vaše dete još kao bebu na rutinsku kontrolu sluha, da bi ste otklonili na vreme svaku sumnju da vaše dete ima oštećen sluh. Za to danas stoje na raspolaganju jednostavne i neinvazivne metode dijagnostikovanja slušnog oštećenja, koje se mogu izvršiti i čak i onda kada vaša beba spava. Ali ako ste to propustili, čim uočite neki od znakova da nešto nije u redu sa sluhom Vašeg deteta odmah potražite stručnu – medicinsku pomoć!

Roditelji bi trebalo da budu prvi koji će primetiti oštećen sluh svog deteta. Poricanje jasnih znakova u svakodnevnim životnim situacijama, potpuno je prirodno, ali što pre prenebregnete početne poteškoće ove borbe, brže ćete pribaviti pravu pomoć za svoje dete.

Najvažniji korak jeste poseta lekaru specijalisti koji će jedini kroz sprovedene testove odrediti da li i u kolikom nivou postoji oštećenje sluha. Jedino će otorinolaringolog – audiolog a kasnije defektolog – surdolog, testovima utvrditi da li oštećenje postoji sa obe strane, koji je tip i nivo oštećenja sluha. Nijedno dete nije premalo za ispitivanje sluha! Ovakva ispitivanja mogu se uraditi i tek rođenoj deci (rade se u pojedinim porodilištima).

I nerođena deca u majčinoj utrobii primaju zvuke iz spoljašnosti. Počev od 24 nedelje trudnoće nerođena beba reaguje na ono što čuje. Potpuno sazrevanje slušnih puteva i njihovo formiranje se dešava tek po rođenju, pri čemu se slušni putevi razvijaju ispravno samo pod uslovima ispravnog podsticanja istih i pri ispravnom prijemu zvučnih signala, što omogućava samo neoštećen sluh.

Jedna od najranijih i najlakših slušnih veština Vašeg deteta je lokalizacija izvora zvuka. Novorođenčad bi trebala da pomeraju glavu ili pogled kada čuju zvuk. Bilo koji jači zvuk bi trebao da izazove ovaj refleks. Ovaj refleks ćete bolje moći da ispitate kada Vaše dete malo odraste. Već sa 5-6 meseci života Vaše bebe, moćićete i sa tišim zvucima, iza ili sa strane, izazvati reakciju pomeranja glave u pravcu zvuka. Uverite se da Vas dete ne vidi dok izvodite ove testove; tiho zveckanje ili šapat bi trebalo da izazove kod Vaše bebe okret glave ka zvuku. Veoma je važno da uočite reakciju kod svog deteta kada radite testove na tihe zvuke (poput tihog izgovaranja slova “s”). Kako Vaša beba raste trebalo bi da razvija sposobnost slušanja, reagujući na većinu zvučnih izvora oko sebe.
Ovde želimo da Vam naglasimo da dok sa jedne strane treba da budete oprezan roditelj, koji će na vreme uočiti eventualni problem kod svog deteta, sa druge strane se opustite i nemojte po svaku cenu da tražite problem kod Vašeg deteta ako ne postoji.

Smernice pravilnog razvoja…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top