Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Zaštita uha u letnjem periodu

Zaštita uha u letnjem periodu

Polako počinju pripreme za letovanje i svakod­nevna pitanja  koje preparate poneti na put. Ukoliko  krećete na godišnji odmor, naročito sa malom decom, treba znati šta spakovati u svoju putnu apoteku. Sprej za uho je jedan od preparata bez kojeg ne bi trebalo da krećete, pogotovo ako letujete na moru.

UPALA UHA – „MUKA” U LETNJEM PERIODU

Upala spoljašnjeg ušnog kanala najčešće se javlja leti, kako kod dece tako i kod odraslih, kao posledica dugot­rajnog zadržavanja u vodi. Nastaje zbog iritacije kože u spoljašnjem ušnom kanalu, a javlja se kada voda ostane zarobljena u uhu. Voda se obično zadržava iza nakupljenog cerumena, pa je onemogućeno njeno potpuno izbacivanje.

Ova upala, zvana još i „plivačko uho”, ima vrlo neugodne simptome. U početku se javlja svrab i peckanje u uhu, a zatim bol koji može biti vrlo jak i proširiti se na celu ušnu školjku. Uho je otečeno i bolno na dodir, a obično je prisutan i osećaj zapušenosti. Kod jačih infekcija bol se može proširiti ka licu, temenu ili vratu.

SAVET – PAŽLJIVO SA ŠTAPIĆIMA ZA UŠI!

Cerumen (ušni vosak) je proizvod prirodnog lučenja našeg organizma, pa ga ne treba stalno uklanjati iz slušnog kanala. Cerumen ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Ima ulogu sredstva za zaštitu od zadržavanja vode u ušnom kanalu, koja može uzrokovati upalu spoljašnjeg ušnog kanala. Cerumen nastaje lučenjem sitnih žlezda smeštenih u prolazu između spoljašnjeg i unutrašnjeg uha. Ove žlezde se zovu ceruminalne žlezde i spadaju u grupu znojnih žlezda. One luče cerumen koji stvara zaštitni sloj na unutrašnjoj strani ušnog kanala. Cerumen zadržava prašinu i druge sitne čestice i onemogućava njihov ulaz u osetljivo područje unutrašnjeg uha.

U normalnim količinama, cerumen pomaže samočišćenje uha i ne treba ga uklanjati mehanički, higijens­kim štapićima, jer se na taj način uklanja prirodna zaštita i koža postaje podložna infekcijama. Higijenski štapići mogu dublje potisnuti stvoreni cerumen, i izazvati stvaranje ceruminalnog čepa.

U poslednje vreme, umesto toga, sve češće se savetuje upotreba sprejeva koji potpomažu prirodni proces samočišćenja ušnih kanala, a ne remete dragocene zaštitne mehanizme uha.

KAKO SPREČITI UPALU SPOLJAŠNJEG UHA NA LETOVANJU?

Kada je u pitanju nega i zaštita uha, danas na tržištu postoje proizvodi na bazi maslinovog ulja koje je specijalnim farmaceutskim metodama obrađeno i pre­čišćeno i na taj način prilagođeno za primenu u uhu. Sprejevi za uho na bazi maslinovog ulja vrlo su efikasni u prevenciji upala spoljašnjeg uha koje nastaju leti i obavezan su deo putne apoteke. Maslinovo ulje sadrži prirodan vitamin E i polifenole koji imaju snažna antioksidativna i antibakteri­jska dejstva. Vitamin E smanjuje gubitak vode putem kože, povećava fleksibilnost epiderma i sprečava iritaciju. Pored toga, maslinovo ulje formira tanak lipofilan film i sprečava zadržavanje vode u uhu.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top