Mona-Promo Leto
Naslovna » Trudnoća » Pobačaj » Pobačaj

Pobačaj

Pobačaj ili abortus je naziv za prekid trudnoće koji završava uništenjem, odnosno smrti fetusa ili embriona.

abortus

Razlikuju se spontani abortus – uzrokovan bolešću, povredom ili nekim drugim prirodnim razlozima i izazvani abortus koji nastaje kao posledica hirurškog postupka.

Spontani pobačaj

Prekid trudnoće pre navršene 28 nedelje gestacije ploda, čija telesna težina iznosi manje od 1000 grama, te kao takav nije sposoban da preživi van materice.
Učestalost
spontanih pobačaja se procjenjuje na oko 10 do 15% svih trudnoća, ali ovaj podatak nije u potpunosti relevantan jer u statistiku ulaze samo trudnoće koje su dokazane, što isključuje trudnoće do 5 ili 6 nedelje.

Uzroci pobačaja mogu biti od ploda i od majke. U prva tri meseca spontani pobačaj se obično desi jer nešto nije u redu sa bebom. Najčešće se manifestuje kroz grčeve, jake bolove u stomaku i krvarenje.
Nije svako vaginalno krvarenje u trudnoći znak spontanog pobačaja, ali se uvek preporučuje da odete kod lekara u slučaju bilo kakvog krvarenja.

Nakon spontanog pobačaja
Ako ste imali pobačaj, ne znači da ne možete opet ostati u drugom stanju i imati bebu.
Sigurno ćete osećati gubitak. Biće Vam potrebno vreme da ožalite svoje dete baš kao što biste ožalili bilo koga ko vam je blizak.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top