Naslovna » Trudnoća » Pobačaj » Najveći strahovi svih trudnica

Najveći strahovi svih trudnica

bump

Trudnoća se sa razlogom zove drugo stanje jer telo žene prolazi kroz najrazličitije promene. Iako predstavlja jedan od najradosnijih perioda u životu, trudnoća sa sobom nosi i neke strahove, pogotovo kod žena koje su trudne po prvi put.

Strah se u trudnoći javlja najčešće zbog nepoznatog osećaja i brige o bebi. Ipak za svaki od ovih strahova postoji i objašnjenje:

Strah od gubitka bebe

Jedan od najčešćih strahova sa kojima se susreću mnoge trudnice jeste strah od gubitka bebe u trudnoći, i to najčešće u prva tri meseca. Upravo zato što se pobačaj i dešava u ovom periodu, mnoge žene se najviše boje upravo toga. U oko 20 odsto slučajeva pobačaj se dešava u prvih nekoliko nedelja trudnoće, dok se u period između šeste i osme nedelje ovaj procenat smanjuje za oko 5 odsto, dok je u drugom trimestru rizik od pobačaja zanemarljivo mali.

Uzroci pobačaja mogu biti hromozomopatije bebe, hormonski poremećaji kod majke (kao što su dijabetes, bolest štitne žlezde i slično), ali i problemi sa matericom, trauma ploda…

Rešenje za ovaj strah, koji je ipak kod većine žena neosnovan jeste redovni pregledi kod lekara i kontrole napretka trudnoće. Savetovanje i razgovor sa medicinskim osobljem ili osobama od poverenja iz okruženja takođe mogu biti od velike pomoći da se prebrodi ovaj strah.

Strah od porođaja

Nije mit da je bol tokom porođaja nešto što ni jedna žena (koja je to osetila) neće zaboraviti, ali ipak najveći “utisak” sa porođaja, o čemu će svedočiti svaka majka, nije bol – već prvi susret sa svojim detetom, te je prethodna “nelagoda” zanemarljiva. Ipak, mnoge trudnice imaju strah upravo od samog čina porođaja, a neprijatan osećaj se pojačava kako se bliži kraj trudnoće.

Jedan od načina da prevaziđete ovaj strah jeste da o tome pričate. Pitajte žene sa kojima ste bliske, a koje su prošle kroz to, kako su se one osećale, kako je protekao njihovo porođaj i slično. Informišite se čitajući knjige ili razgovarajući sa svojim lekarom o svemu što možete očekivati na porođaju. Ovaj strah od porođaja zapravo je strah od nepoznatog, zbog toga učinite sve što je u vašoj moći da ga otklonite.

Strah od nove uloge

Za svaku ženu koja je prvi put trudna, jedan od strahova svakako je i nova uloga koja je očekuje kada beba dođe na svet. Uloga majke je jako važna, teška, ali i prelepa, ali svakako i izvor novih briga. Mnoge žene sumnjaju u svoje sposobnosti i kvalitete da budu dobra majka svom detetu i to je sasvim normalno.

Kao i ostali strahovi, i ovo je nešto o čemu bi trebalo razgovarati. Ukoliko ovaj strah preraste u nešto ozbiljnije, što može dovesti i do postporođajne depresije i slično, trebalo bi da na vreme potražite stručnu pomoć.

Ipak, strah od uloge majke, za koju mislite da niste spremni, zaista je sasvim normalan. Srećom, priroda je sve to uredila, pa kada budete prvi put držale svoje dete u naručju, kada budete gledali kako ono raste i proživljavali sa njim sve te nove trenutke – shvatićete da je uloga majke da voli i brine, a sve ostalo će doći na svoje.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top