Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Kultura » Knjige » Putovanje kroz noć

Putovanje kroz noć

putovanje-kroz-noc

Putovanje kroz noć

Knjiga govori o ljubavi između majke i ćerke, u ovom slučaju devojčice i njene majke, bake i prabake. Pisao ju je Rodi Dojl, verovatno najbolji savremeni irski pisac, dobitnik Bukerove nagrade.

Putovanje kroz noć može se dodatno odrediti kao knjiga izrazito usmerena ka ženskom senzibilitetu. Knjigom dominira pet ženskih likova: devojčica, njena majka, baka, prabaka i, neprimetna, ali od prve do poslednje stranice prisutna saputnica – Smrt.

Muške likove Dojl uporno drži u drugom planu – ništa nećemo saznati o Merinoj braći i ocu, pa ni o babinom bratu
Džejmsu Bebi. Štaviše, Džejms Beba, iz sijaset klimavo obrazloženih razloga nije bio dovoljan povod da se njegova majka „povampiri”, za razliku od njene kćeri, Emer. Dojl time nije želeo da kaže da su muška bića nevažna već prosto da su manje važna za ovu priču. Jer ova knjiga pripoveda o ljubavi između majke i kćerke – kćerke kojoj će preneti svoja iskustva, s kojom će prisnije i potpunije nego s bilo kim podeliti viziju sveta, i kroz koju će nastaviti da živi.

Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, ova knjiga se pretvorila u apoteozu besmrtne,
duboke veze sa ženskim korenima, i svega onoga što se od majki, baka i prabaka dobija. A nasleđuje se prvenstveno
majčinska ljubav, bezgranična, bezuslovna i bez ostatka, iz koje izviru uteha i ogromna snaga s kojima se i Smrt toplo prihvata u porodični zagrljaj.

Dojl i u ovoj kratkoj knjizi opravdava reputaciju majstora dijaloga. Razgovori junakinja, u četiri oka i onda kad se sve nađu na okupu u automobilu, zaista su izuzetni, posebno šegačenje Meri i njene bake, i nešto nervoznije peckanje tinejdžerke s majkom. Čak i replike duha preminulog 1928. godine deluju životno i ubedljivo. Gotovo isključivo dramskim sredstvima – brižljivo građenim dijalozima, ponekom ispovešću junakinja i pre svega emocijama nabijenom interakcijom likova – Dojl uspeva da dočara bogat unutrašnji život likova ove lirske drame.

Ima knjiga, i umetničkih dela uopšte, koja je teško analizirati, racionalno obrazložiti razloge njihove izuzetnosti. Upravo dela poput Putovanja kroz noć dokazuju da se trenuci koji definišu ljudsku egzistenciju, tanane nijanse i najdublja osećanja samo tako i mogu uhvatiti: umetnošću.

Zaviri u knjigu

Izdavač: Odiseja

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top