KUB-Levi_fly banner
KUB-Desni_fly banner
RanaRezervacija – hotel Javor
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Tehnička škola – Novi Beograd

Tehnička škola – Novi Beograd

Mašinska energetika

Ovaj obrazovni profil u trajanju od četiri godine osposobljava učenike za upravljanje, rukovanje, održavanje i delimično projektovanje termo, hidro i gaso-energetskih postrojenja, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine.

Naročit naglasak u okviru edukacije je na održavanju energetskih postrojenja uz ispitivanje i otklanjanje kvarova na svim vrstama toplotnih mašina i uređaja. Tokom školovanja učenici u teroiji i praksi upoznaju principe rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem, pneumatskih i hidrauličnih instalacija, parnih turbo agregata, gasnih turbina, kompresora i ostalih uređaja.

Značajan deo obrazovanja odnosi se na upoznavanje: sistema za grejanje, hlađenje, klimatizaciju, ventilaciju i smanjivanje vlažnost, postrojenja za centralno grejanje, gasnih stanica, pumpnih uređaja, pumpnih stanica i toplotnih pumpi.

Zapošljavanje i nastavak obrazovanja

Budućnost ovog zanimanja zasnivca se na sve izraženijoj potrebi za energetskom efikasnošću u savremenom društvu koje ne može zaobići mašinske tehnologije: toplotne i hidro izolacije i energetske instalacije, U ovom zanimanju učenici se upoznaju sa načinima korišćenja alterantivnih izvora energije: energija sunčevog zračenja, vetro-potencijala, vodeni potencijal, geotermalne energije, biomasa, gorivne ćelije, itd. Praktična nastava za tehničara mašinske energetike odvija se u školskim kabinetima – radionicama kao i u specijzalizovanim servisima i preduzećima.

S obzirom na široke mogućnosti nakon završetka srednje škole za rad u struci ili dalje školovanje, kao i praksa u renomiranim kompanijama, ovo zanimanje preporučujemo svima koj žele da steknu kvalitetno znanje u struci i zaposle se, ali da pri tome ostavae sebi i mogućnost uspešnog studiranja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top