Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca » Tinejdžeri » Tinejdžeri i komunikacija

Tinejdžeri i komunikacija

Tinejdžeri i komunikacija: Kako razgovarati i sporazumeti se sa njima?

da

Svaki roditelj koji ima dete koje je u pubertetu složiće se sa tvrdnjom da je sa njima jako teško komunicirati. Oni sagovornike imaju među svojim vršnjacima i to uglavnom putem neke društvene mreže, dok u kući najčešće ćute. Upravo različiti mobilni uređaji i internet otežavaju komunikaciju između tinejdžera i njihovih roditelja, zbog čega ih ne bi trebalo kažnjavati i prekorevati, već im pružiti podršku i razumevanje.

Današnji tinejdžeri se mnogo lakše snalaze u virtuelnom nego u realnom svetu, za razliku od njihovih roditelja. S obzirom na to da im dosta vremena u toku dana oduzima komunikacija preko interneta, njihova pažnja je uglavnom usmerena na tablet računar ili mobilni telefon, zbog čega najviše vole da budu izolovani u svojoj sobi s tim što je ova izlolacija sve sam ne to.

Komunikacija savremenih tinejdžera

Ukoliko je vaše dete u pubertetu morate shvatiti da ono, koliko god da deluje zatvoreno i tiho, često izolovano i usamljeno, zapravo komunicira sa drugima više nego što mislite. Problem je u tome što tinejdžeri najčešće ne komuniciraju sa svojim roditeljima, za šta nije kriva tehnologija.

Svet u kom današnji tinejdžeri odrastaju potpuno je drugačiji od onoga u kom su odrastali njihovi roditelji, koji bi to trebalo da razumeju. Razvoj tehnologije mnogo se brže odvijao u poslednjih 20-30 godina nego ikad pre toga, što dovodi do brojnih nesporazuma između generacija. Iako savremena tehnologija ima mnogobrojne prednosti na koje smo navikli da se oslanjamo i da ih koristimo za svoje potrebe, da li je cena koju plaćamo za to gubitak kontakta sa svojim najbližima, odnosno sa svojom decom? Kako je došlo do toga da su roditelji izgubili ulogu najvažnijeg sagovornika svoje dece koja su u razvoju?

Kuckanje umesto razgovora

Još jedan od razloga za sve slabiju komunikaciju tinejdžera sa svojim roditeljima jeste to što su oni odavno navikli na potpuno drugačiji način komuniciranja – kucanjem tekstualnih poruka umesto razgovora. Način na koji oni najčešće među sobom komuniciraju upravo je putem poruka, što znači da ni među sobom ne pričaju – ni uživo ni podsredstvom telefona. Zato im je još teže da sa roditeljima, koje uglavnom smatraju za osobe koje ih nikako ne razumeju niti bi u tome i uspeli čak i kada bi probali, jer često ni ne znaju da se govorom izgražavaju, a najčešće nemaju baš priliku da se dopisuju sa svojim roditeljima – jer oni na to nisu navikli.

Zašto je virtuelni svet tako primamljiv tinejdžerima?

Radoznalosti kod dece nema kraja, što se ne menja čak ni kada oni uđu u pubertet. Upravo tada žele odgovore na neka nova pitanja, koja ili ne mogu postaviti svojim roditeljima (jer se stide ili nešto tome slično) ili neće da postave roditeljima jer im oni možda ne mogu u istom trenutku odgovoriti na to (jer nisu prisutni u svakom momentu zbog posla na primer). Upravo zbog svega ovoga virtuelni svet je pokupio sve simpatije savremenih tinejdžera.

Osim što na internetu mogu pronaći sve što ih interesuje (što ponekad može biti i opasno, zbog čega bi roditelji trebalo ipak da imaju kontrolu nad tim ili da im pomognu da shvate gde vreba opasnost kada je pretraživanje i upotreba interneta u pitanju), virtuelna komunikacija je dostupna bilo kada i bilo gde, što su omogućili najnoviji modeli mobilnih telefona i drugi mobilni uređaji, kao i pristup internetu na svakom mestu.

Kako komunicirati sa današnjim tinejdžerima?

Svaki roditelj se sigurno trudi da svoj odnos sa detetom produbljuje i konstantno obogaćuje. Kada su mlađi ovo je mnogo lakše jer deca tada roditelje posmatraju na potpuno drugačiji način od onoga kako ih gledaju kada dođu do puberteta. Tada roditeljstvo dolazi do novog testa. Na roditeljima je uvek da pronalaze nove načine na koje će se povezivati sa svojom decom, u zavisnosti od perioda u kom se nalaze.

Tinejdžeri su svakako “najteži” za komunikaciju, pogotovo kada je u pitanju razgovor sa roditeljima. Upravo zato je potrebno da se roditelji prilagode svojoj deci koja su u pubertetu, ukoliko žele da se njihova komunikacija ne ugasi.

Pokažite nežnost

Kada ste poslednji put rekli svom detetu da ga volite? Koliko često pokažete nežnost zagrljajem ili poljubcem? Iako to tinejdžeri ne vole, pretvarajući se da im to smeta jer oni “nisu mala deca više” pa im ovakva vrsta pažnje od roditelja nije potrebna – to uopšte nije istina. Iskoristite svaku priliku koju imate da im to pokažete, jer ćete na taj način održati pravi odnos, dete će imati osećaj sigurnosti uz vas, osećaće se i voljenim, zbog čega će postojati manji rizik od njegove potrebe da se udalji od vas kao roditelja.

Pokažite interesovanje

Od vas se, kao roditelja, ali i pripadnika neke druge generacije, ne može očekivati da se isto odnosite prema savremenim tehnologijama, kao vaše dete. Takođe, to ne znači da ne bi trebalo da se zainteresujete za to ili da je kasno da naučite kako sve to funkcioniše, a ko bi vam to bolje objasnio nego vaše dete koje je u potpunosti u tom svetu. Pokažite interesovanje za taj aspekt njihovog života (koji je veoma značajan), tražite da vam pokažu kako funkcioniše taj virtuelni svet, preko kojih aplikacija oni komuniciraju sa drugima, šta pretražuju na internetu i kako se zabavljaju (s obzirom na to koliko sati dnevno provode pored svojih mobilnih uređaja. Na ovaj način daćete priliku svom detetu da bude u ulozi onoga ko pokazuje, u ulozi odrasle osobe, a obezbedićete i zajedničko vreme sa svojim detetom koje je neprocenljivo. Uostalom – zajedničko interesovanje je još jedan od načina da se približite svetu svog tinejdžera.

Pozovite svoje dete na razgovor

Iako to zvuči previše grubo, ali potrebno je da s vremena na vreme pozovete svoje dete na razgovor, pogotovo kada je situacija takva da se sve više zatvaraju pred vama i da ne žele da sami započnu komunikaciju. Potrudite se da to ipak bude što je prijatnije moguće za vaše dete, jer je to jedini način da sa vama razgovara iskreno i otvoreno o bilo čemu. Usadite osećaj poverenja kod svog deteta kako bi uvek imalo osećaj da se vama može poveriti i reći sve što ga muči, ali i sve što ga čini srećnim.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top