Naslovna » Deca » Školarci » Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje – kako ga prepoznati i suočiti se sa tim?

ruz

Nažalost, deo odrastanja velikog broja dece je i vršnjačko nasilje koje predstavlja jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu ugroženog deteta. Upravo je zato uloga odraslih da na vreme prepoznaju znake ovakvog ponašanja kako bi se na vreme reagovalo.

Kod dece koja su žrtve vršnjačkog nasilja dolazi do niza promena u ponašanju. Najčešće dolazi do nagle promene raspoloženja, gubljenja apetita i povlačenje u sebe, zbog čega imaju sve češće potrebu da budu sami. Naravno, svako dete na drugačiji način reaguje kada se nađe u ovoj situaciji, ali su simptomi i pokazatelji toga vrlo jasni – ukoliko roditelji obrate pažnju na ponašanje deteta.

Kako reagovati i šta uraditi ako je vaše dete žrtva vršnjačkog nasilja?

Ukoliko prepoznate simptome vršnjačkog nasilja kod vašeg deteta, prvo je važno da ostanete smireni i pokušate da dođete do sigurnih dokaza da je vaše dete žrtva takvog ponašanja. Pokušajte da razgovarate sa svojim detetom kako biste saznali šta mu se zaista događa. Nemojte postavljati previše pitanja niti davati savete – već se potrudite da saslušate sve što dete ima da vam kaže, što se najčešće neće desiti odjednom, već morate strpljivo pronalaziti načine da vam se otvori i iskreno kaže sve.

Kada dete oseti da može nekome (vama) to da kaže, pokažite podršku, ali i pohvalite što je bio dovoljno hrabar da to izgovori. Nakon toga dajte do znanja detetu da to što proživljava nije dobro i da ne treba da se dešava, kao i da nije ničim zaslužio da se neko na taj način ponaša prema njemu.

Vršnjačko nasilje nije problem samo deteta koji je žrtva i njegovih roditelja, već i drugih odraslih osoba koji mogu biti na bilo koji način uključeni u tu situaciju. O ovome bi trebalo da budu obavešteni nastavnici, učitelji, direktori, psiholozi i drugi koji imaju neku odgovornost u školi u koju ide dete koje je žrtva, ali i dete koje je nasilnik u ovoj priči. Kada o situaciji detaljnije budu upoznati i roditelji deteta-nasilnika, ali i nadležni u školi, sačekajte na dalja uputstva koja bi trebalo da dobijete od psihologa ili direktora škole.

Kako se oseća dete koje je žrtva?

Dete-žrtva vršnjačkog nasilja se u ovoj situaciji može osetiti zaista povređeno, kako fizički tako i psihički. Može osećati sram, poniženje, ali i tugu i ljutnju kako prema nasilniku, tako i generalno jer ne zna zbog čega se to dešava baš njemu/njoj. Upravo je zato prvi korak u pomoći detetu koje trpi vršnjačko nasilje otvoren razgovor, podrška i razumevanje, ali i objašnjavanje situacije u kojoj se nalazi tako da razume da to nije dobro, da to niko ne zaslužuje i da postoji način da se reši.

Povezani tekstovi OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top