Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Dečaci u pubertetu

Dečaci u pubertetu

 

Dečaci ulaze u pubertet između 9 i 16 godina najčešće. U tom uzrastu, oni se menjaju, kako fizički, tako i emocionalno. Sa dečacima je posebno delikatno to što će se možda o pitanjima koja ih u pubertetu muče teže odlučiti na razgovor od devojčica koje će o tome rado pričati kako sa svojom mamom ili sestrom, tako i sa drugaricama međusobno. Dečaci će se o pubertetu informisati kroz školski program, medije, internet i razgovore sa društvom.

 Važno je da se potrudite da opustite svog dečaka i sa njime razgovarate otvoreno o promenama koje mu se dešavaju i koje ga očekuju. Pubertet je prirodna i normalna stvar, a ne tabu tema, pa tako o njemu i razgovarajte.

Šta dečake zanima u vezi sa pubertetom?

Možda vaš dečak želi da zna koliko je očekivano da bude visok, zašto odjednom ima neobjašnjive bolove, kako treba da se obrije, zašto mu se menja glas i zašto ga odjednom privlače devojčice toliko. Ova nagla promena je za većinu dečaka zastrašujuća. Dečaci su zbunjeni svime što im se dešava. Neki dečaci u pubertet ulaze već u devetoj godini, a većina ih je potpuno razvijena sa 16 godina.

Objasnite sinu faze kroz koje se u pubertetu prolazi.

Fizičke promene dečaka u pubertetu

  • Prvo što će dečak primetiti je pojačana maljavost. Počeće da mu više rastu dlake na nogama i rukama.
  • Ruke i noge će se činiti nesrazmerno dugim u odnosu na ostatak tela što može doprineti nespretnosti.

Na kraju će dečak naglo porasti u visinu. Ako je dečak imao višak kilograma, možda će sada delovati kao da mršavi, a zapravo će rasti.

Tokom puberteta, dečaci u proseku porastu oko 35 centimetara.

 • Dečacima će na licu postati izraženija vilična kost, a vrat će se zadebljati. U ovom periodu će ramena postati šira, kao i bokovi.
 • Glas će početi da mu zvuči odraslo kada mutira. Nekoliko meseci će trajati proces tokom kog će dečaku glas iz dečijeg u duboki glas odraslog muškarca.
 • Malje na telu će početi da se pojavljuju ispod pazuha i oko penisa, dok će na rukama i nogama postati gušće.
 • Počeće da se pojavljuju dlake na prstima i licu. Dečak će početi da se brije i verovatno će biti dovoljno jedno brijanje nedeljno tokom srednjoškolskih dana.
 • Možda će se pojaviti i akne na licu, kao i pojačano znojenje pazuha, a telo će dobiti karakterističan miris.

Dečaku će možda biti neprijatno zbog svih ovih promena. Veoma je važno da nastavi da održava svakodnevnu higijenu, a da ga vi podržite u tome bez ismevanja.

 • Polovina dečaka će imati privremeno povećanje grudi u pubertetu. Ovo stanje nestaje nakon 6 meseci, a najviše dve godine.
 • Jedna od retkih stvari u kojima će dečaci zaista uživati tokom puberteta je posmatranje kako im se mišići razvijaju. Čak i ako se ne budu trenirali, njihovi mišići će postati uočljiviji.

 

Promene na genitalijama i “mokri snovi” u pubertetu

Dogodiće se i promene na genitalijama. Penis i testisi će se značajno uvećati. U ovom periodu će imati česte erekcije, a ponekad će se dešavati i ejakulacije. Ejakulacije se u pubertetu mogu dogoditi u bilo koje vreme. Moguće je da ima ejakulaciju tokom noći, što se naziva mokrim snovima.

Mokri snovi se dešavaju kada nivo testosterona poraste. Kada se jednom dogodi pubertet, dečak će tokom seksualnog odnosa moći da napravi bebu.

Emocionalne promene dečaka u pubertetu i njihovom razmišljanju

Dečacima će se tokom puberteta osećanja smenjivati. Prolaziće kroz period tuge, razdražljivosti, sreće, ali i depresije. Oni će osećati najrazličitije emocije vezane sa njihovom seksualnošću, uključujući strah, želju i pomešana osećanja. Krajem puberteta emocije će početi da im se stišavaju. Hormoni će ustaliti svoj rad, oni će imati vremena da prihvate svoje novo telo i sve će doći na svoje mesto.

Sin će verovatno imati više nezavisnosti nego što su roditelji na to bili spremni. On će želeti da se druži i započinje ljubavne veze, dok će roditelji biti na klackalici između želje da ga zaštite i zadrže uz sebe i sreće što raste i stasava u dobrom smeru.

Roditelji će odjednom otkriti da sada imaju više vremena za sebe i mogu opet obogatiti svoju svakodnevnicu različitim sadržajima koji su im od rođenja deteta bili nedostižni zbog nedostatka slobodnog vremena.

Dečaci ulaze u pubertet kasnije

Dečaci često u pubertet ulaze čak dve godine posle devojčica. Ovo je nekada veoma frustrirajuće, jer gledaju devojčice koje sazrevaju brže od njih. Od početka škole su navikli da su na istom nivou, a onda ih devojčice od jednom prestižu kako emocionalno, tako i fizički. U srednjih razredima osnovnih škola, normalno je da devojčice u proseku budu više od dečaka. Do male mature, ova razlika se uglavnom izgubi.

Posebno se loše osećaju dečaci koji imaju mlađe sestre, ukoliko je mala razlika u godinama. Odjednom žive sa sestrom koja ih je fizički stigla ili čak prestigla i priča o stvarima sa kojima se on još nije susreo.

Nemojte zanemariti dečakova osećanja u ovom periodu. Tada će mu podrška biti potrebnija nego ikada. Nemojte se ustručavati da se obratite stručnom licu.

U kojim situacijama se treba obratiti lekaru zbog dečaka u pubertetu?

Većinu dečaka pubertet neće pogoditi toliko da im je potrebna pomoć stručnjaka. Oni će se kroz faze puberteta kretati uz malo stida zbog promene svog glasa, pojave akni, neočekivane erekcije i promena emocija i hormona.

U pojedinim situacijama se mora obratiti lekaru tokom puberteta ako:

 • pubertet nije počeo sa 14 godina;
 • dete ima akne u većem obimu nego što je normalno;
 • dečak ima bolove povezane sa rastom;
 • raspoloženje mu je depresivno više nego očekivano;
 • ako spominje samoubistvo ili pomišlja da nanese štetu sebi  ili drugima.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top