Naslovna » Aktuelno » ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА Почнимо љубав испочетка “Београдско пролеће у РТС клубу”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА Почнимо љубав испочетка “Београдско пролеће у РТС клубу”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА Почнимо љубав испочетка Београдско пролеће у РТС клубу”
 

Изложба Почнимо љубав испочетка: “Београдско пролеће у РТС клубу”, о музици, песмама и људима који су стварали Фестивал од 1961. до 2000. године, отворена је синоћ, 19. априла 2022. године, у РТС клубу..Изложба о историји ове манифестације представља омаж ствараоцима, музици и песмама које су заувек остале уткане у културне кодове многих генерација.

Отварању изложбе присуствовали су  доајени Београдских пролећа, композитори, извођачи, текстописци и потомци неких од њих, као и учесници предстојећег Фестивала 29. априла у Комбанк дворани. О првом животу Београдског пролећа говорили су актери који су учествовали у
њему: Владимир Граић, идејни творац изложбе и стручни консултант, музички новинар и критичар Никола Нешковић, новинар и књижевник Александар Гајовић и председник Управног одбора РТС-а и уметнички директор овогодишњег Београдског пролећа, Бранислав Кланшчек, док је вечите хитове са Београдског пролећа изводио састав Психо банда.

Бранислав Кланшчек уз захвалност дојаненима који су стварали Београдско пролеће претходних четрдесет година истакао је захвалност новим организаторима Фестивала и пожелео младим уметницима да и они једног дана буду заступљени на некој новој изложби о Београдском пролећу.

Владимир Граић, некадашњи победник и учесник Београдског пролећа, директор ПГП РТС, поздрављајући све присутне дојане нагласио је да је одрастао уз музику са овог значајног Фестивала уз оца (Радослава Граића) и мајку и да је кроз тај квалитет и слушање музике и пожелео да и сам учествује на њему.
„Београдско пролеће” окупљало је популарна певачка имена попут Ђорђа Марјановића, Лоле Новаковић, Наде Кнежевић, Славка Перовића, Душана Јакшића, Бисере Велетанлић, Љиљане Петровић, Микија Јевремовића, Бети Ђорђевић, Радмиле Караклајић и многих других, као и композиторе Радослава Граића, Војкана Борисављевића, Александра Кораћа… Током година, манифестација првобитно осмишљена као фестивал шлагера и забавних мелодија, прерасла је у представљање различитих жанрова, те су 1971. први пут организоване такмичарске вечери градских песама и романси и вече дечје музике, а од 1979. године уведено је и рок вече… Током безмало четири деценије постојања, „Пролеће” је било један од заштитних знакова и најзначајнијих културних догађаја, не само престонице, већ и целе Југославије, а записи сабрани у изложбеној форми, омаж су ствараоцима и једном времену.
Аутори изложбе: Александра Делибашић, Лидија Јакшић и Ана-Марија Симоновић. Стручни консултант: Владимир Граић. Графички дизајн: Ивана Радмановац. Сценографија: Снежана Поповић, Лектура: Невена Томовић.
Костим: Сузана Глигоријевић. Организатор: Оливера Домановић.
Извори: фотографије, видео записи, нотни записи и прес клипинг из Програмског архива РТС, Документације Радио Београда, Музичке продукције РТС и приватних колекција породица Марјановић и Граић.

Изложба поводом шездесетогодишњице овог популарног фестивала коју РТС организује у просторијама РТС клуба ће бити отворена за посетиоце до 6.
маја 2022. године.

Фото: Н. Ристић, РТС
https://wetransfer.com/downloads/df423cd6b0ce65b0bf8de682e8ad02c220220419165616/d55b5c85e71989c69089d8db3bbbf2a120220419165616/332d00

Више о изложби:
https://www.rts.rs/page/rts/ci/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1/story/3011/izlozbe/4778176/pocnimo-ljubav-ispocetka-beogradsko-prolece-u-rts-klubu.html

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top