Naslovna » Kultura » Knjige » Ajron Men – industrijalac, proizvođač oružja, milioner, avanturista

Ajron Men – industrijalac, proizvođač oružja, milioner, avanturista

iron-man

IRON MAN 1
Bogati plejboj koji u masivnom metalnom oklopu leti iznad grada i bori se protiv državnih neprijatelja, oličenim u „crvenoj napasti“? Počeci Ajron Mena su, kao i neki drugi američki stripovi iz tog vremena, neraskidivo vezani za hladni rat i, pored zabave, ponudiće nam delić atmosfere koja je u to vreme vladala svetom…

Prelistaj strip

Kako izgleda superheroj kojem je slomljeno srce? Toni Stark, alijas Ajron Men – industrijalac, proizvođač oružja, milioner, avanturista – večito na ivici života i smrti, veoma dobro to zna…

Toni Stark, alijas Ajron Men, jedan od najvećih Marvelovih junaka

Ideja o moćnom kapitalisti koji će postati superheroj i steći simpatije čitalaca, iako oni nužno ne moraju da saosećaju s tim imućnim proizvođačem oružja, bila je, prema rečima Stena Lija, svestan pokušaj da se osmisli lik čije će poreklo i društveni status odudarati od uobičajenog u svetu superheroja. Stvaraoce tog lika umnogome je inspirisao Hauard Hjuz, stvarni industrijalac, izumitelj, avanturista i ženskaroš tog vremena. Eksperiment se pokazao uspešnim jer je Ajron Men zaživeo, s vremenom dobio i svoj serijal, a vrhunac popularnosti doživeo nedavno, uspešnim holivudskim ekranizacijama. Zanimljiv je podatak koji navodi Sten Li: od svih Marvelovih junaka, najviše pisama obožavateljki dobijao je upravo Ajron Men (ili možda Toni Stark?)!

Prva priča o Ajron Menu pojavila se 1963. godine, u časopisu Tejls ov saspens (Tales of Suspense) broj 39, i zaplet potpisuje Sten Li, ali je scenario prepušten njegovom bratu Leriju Liberu, dok crtež (i ta će postavka živeti neko vreme) dele Dok Hek i Džek Kirbi (osmislio kostim i crtao naslovnice).

U početku, to je bio izrazito antikomunistički nastrojen junak koji se bori protiv vijetnamskih agenata, što je bilo u skladu s hladnoratovskom atmosferom, ali se, kako je s vremenom jačalo antiratno raspoloženje u Americi, taj sentiment u stripu polako napuštao i Toni Stark je preispitao svoje radikalne stavove. Naravno, tehnološki napredak i nacionalna odbrana i dalje su činili tematsko središte stripa, jer su to osnove na kojima počiva Ajron Men.

Ali filozofija ovog lika ne završava se na tada aktuelnim geopolitičkim stremljenjima Amerike. Ajron Men, prema nekim teoretičarima stripa, zagovara slobodu kreativnog pojedinca (Toni Stark zadobija ranu na srcu kada ga prisile da radi za drugoga), odnosno borbu da se ta izgubljena sloboda povrati.

Izdavač: Čarobna knjiga

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top