Naslovna » Kultura » Knjige » X – men, superherojski tim

X – men, superherojski tim

x-men

Uspele holivudske ekranizacije sigurno su doprinele popularnosti X-mena, ali vredi uveriti se u visok kvalitet ovog superherojskog tima od njegovih samih početaka, kojih je, izgleda, bilo nekoliko.

X – men, superherojski tim

Širom sveta poznata čudnovata ekipa već pola veka okuplja neprilagođene mutante u školi za nadarenu omladinu profesora Ksavijera. Prva družina je nastala daleke 1963. godine, a oformili su je scenarista Sten Li i crtač Džek Kirbi, jašući na tada popularnom talasu stvaranja junačkih timova koji svet (i ceo poznati svemir) spasavaju od raznih zala. U tom prvom timu su bili Anđeo, Zver, Kiklop, Ledeni i Marvelka – i, naravno, profesor Ksavijer, a upoznali smo se i s njihovim zakletim neprijateljem Magnetom. Međutim, današnja slava nije ih oduvek pratila. Naime, kada su nastali, prilično su mlako primljeni, tako da su posle manje od deset godina (1970) ugašeni. Sledećih pet godina, časopis je i dalje izlazio, ali objavljivani su reprinti starih epizoda.

X – men

Onda su se, 1975, pojavile nove snage koje su stvorile iste a opet drugačije X-mene. Prva avantura oživljenog tima osvanula je kao Gigant X-mena i prvobitni plan je bio da edicija izlazi kvartalno, ali je s prvom standardnom epizodom (broj 94), iz pera Krisa Klermonta (koji je pisao ove junake narednih 16 godina), svima postalo jasno da će X-meni izlaziti u kraćim razmacima. U prvom broju su se pojavili stari junaci, izmešani s tek regrutovanim mutantima, ali Klermont je odlučio da celu staru ekipu, s tek pristiglim Sunčevim Plamom, pošalje u penziju. U sledećoj epizodi gine i član novog tima, Žar-ptica, i tek tad se ustanovljava ovaj tim: Kiklop, Benši, Vulverin, Marvelka (Feniks), Storm, Noćna Senka, Kolos.

Ubrzo na mesto crtača dolazi Džon Bern i popularnost X-mena raste, tako da se ritam izlaženja časopisa vraća na jednomesečni. Važno je pomenuti dve sage iz osamdesetih koje su posebno ustoličile X-mene među omiljene Marvelove junake (sredinom te decenije, važili su za jedan od najprodavanijih stripova): „Sagu o Tamnoj Feniks“ (gde ona i gine, posle čega se timu pridružuje mlada Kiti Prajd) i „Dane buduće prošlosti“, trodelnu epizodu po kojoj je snimljen jedan od filmova o X-menima.

x-men1

 

X-MEN 1
Učenici profesora Ksavijera nisu obični đaci, ali ponekad deluju kao gomila razmaženih derišta kojima treba dati po turu. Ali kako kazniti mutanta? Neprijatelji X-mena se uporno trude da to saznaju, a i mi ćemo, uživajući u ovim ranim avanturama, potražiti odgovor na to pitanje.

Prelistaj strip


x-men2

 

X-MEN 2
Vrhunac serijala koji ne prestaje da pleni pažnju čitalaca. Nekoliko najznačajnijih epizoda X-mena nalazi se baš u ovom tomu iz edicije Marvel Essential. Neki članovi će nas napustiti, ali ćemo zato upoznati neke nove; život se nastavlja i večita borba mutanata nikad ne prestaje.

Prelistaj strip

Izdavač: Čarobna knjiga

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top