Naslovna » Aktuelno » AMBASADOR 18. KIDS FEST-a JE PISAC UROŠ PETROVIĆ, SPECIJALNI GOST FESTIVALA PESNIK LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ

AMBASADOR 18. KIDS FEST-a JE PISAC UROŠ PETROVIĆ, SPECIJALNI GOST FESTIVALA PESNIK LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ

 

AMBASADOR 18. KIDS FEST-a JE PISAC UROŠ PETROVIĆ, SPECIJALNI GOST FESTIVALA PESNIK LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ

Ponekad jedna rečenica u knjizi ili scena na filmu može da promeni čitav život” ističe ovogodišnji ambasador KIDS FEST-a Uroš Petrović dodajući  da su mnogi filmovi promenili njegov život “Mnogi su me napravili čovekom kakvim sam sada. Nije svejedno kako se ponašamo sa decom. Festival je način da decu dovedete i možda im promenite život.”

Povodom Dečijeg filmskog festivala 18. KIDS FEST-a čiji će filmski program biti prikazan širom Srbije od 16. do 23 oktobra danas je održana konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili ambasador ovogodišnjeg festivala pisac za decu Uroš Petrovič, kao i specijalni gost festivala, veliki dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović.

Uroš Petrović, književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade, kao autor više od 20 knjiga i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade, povodom uloge ambasadora na 18. KIDS FEST-u ističe: Ako je period detinjstva, taj čarobni komad života toliko važan, onda mora da su svi oni koji su napravili velike prodore u životu imali klice u tom periodu. Ja se sećam kada sam bio dete, do mene je doprla knjiga Ma šta mi reče i koliko je samo utiacala na mene. Mnogi su mi filmovi promenili život, napravili me čovekom kakvim sam sada. Nije svejedno kako se ponašamo sa decom. Festival je način da decu dovedete i možda im promenite život”

Uz emisije i poeziju Ljubivoja Ršumovića stasavale su mnoge generacije, a dečijem filmskom festivalu je ukazana velika čast da prilikom jedne od svojih radionica ugosti upravo istaknutog domaćeg pesnika (subota, 22. oktobar, 18h, mts Dvorana).
Na pitanje kako u savremenom svetu u moru digitalnih sadržaja kada je sve na jedan  klik, održati pažnju dece, pesnik Ršumović odgovara:

“U vreme kada se ličnost čoveka formira do 3. godine, kako kaže Vladeta Jerotić mladi ljudi su u rukama roditelja. U to vreme imaju jednu vrstu ljubavi, ali kada se dugoročnije razmišlja, dečiju pažnju moramo mi roditelji na neki način omogućiti i obezbediti. Volter je rekao dozvoljena je svaka vrsta književnosti osim dosadne. To može da se primeni na svaku vrstu umetnosti. Deca moraju imati jednu količinu slobode.”

Program ovogodišnjeg KIDS FEST-a čini 15 naslova, među kojima su sinhronizovane animacije, igrana porodična ostvarenja, kao i dokumentarni filmovi i njihove teme prate slogan ovogodipnjeg festivalča SVET U DEČIJIM RUKAMA koji ima za cilj da ukaže na važnost zaštite životne sredine, častnog odnosa čoveka i prirode.

Osim kroz filmski program tema festivala je istaknuta i kroz radionice. Pod sloganom SVET U DEČIJIM RUKAMA cilj fetivala je da podigne svest o značaju brige o prirodi i živom svetu. Prijatelji iz Nacionalnog parka Đerdap, Prirodnjačkog centra Svilajnac i sa Biološkog fakulteta održaće veliki broj radionica za sve uzraste, ulaz je slobodan” navodi koordinatorka festivala Svetlana Pantović.

Podsećamo, 18. KIDS FEST otvara domaće dečije ostvarenje VUČJE BOBICE, 16. oktobra u mts Dvorani, s početkom u 17h, za čiju premijeru se karte mogu pronaći na blagajni bioskopa.

 U NASTAVKU POGLEDAJTE PROGRAM 18. KIDS FEST-a
PREUZMITE PROGRAM 18. KIDS FEST-a
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top