Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Biljke kao pomoć za bol u grlu

Biljke kao pomoć za bol u grlu

bol-u-grlu

Zapaljenje grla je prvi simptom prehlade. Međutim, njega mogu da izazovu i hemijske supstance ili bakterije streptokoke. Posebno treba biti obazriv u letnjem periodu. Opasnost je sakrivena u kockicama leda kojima rashlađujemo osvežavajuća pića. U ugostiteljskim objektima, ledomati se čiste vrlo retko ili nikada. Samim tim, odatle dam preti bakterijska kontaminacija. To ne znači da treba da se odreknemo rashlađenih napitaka, već bi trebalo da izbegavamo kockice leda u njima. Ukoliko dobijete zapaljenje grla praćeno groznicom, bez drugih simptoma, može da se radi o streptokokama, pa je u tom slučaju poželjno posetiti lekara.
Većina komercijalnih metoda za gušobolju se sastoji u sisanju anestetičkih tableta za grlo koje umrtvljuju nervne ćelije u grlu, tako da ne osećate bol. Bolja opcija su, svakako, biljni preparati koji umiruju tkivo zapaljeno tkivo. Neke od biljaka koje mogu da budu delotvorne su:
Eukaliptus: Deluje na 2 načina: aromatično ulje deluje rashlađujuće na zapaljeno tkivo, a taninini u eukaliptusu imaju i umirujuće adstringentno dejstvo. Najbolje bi bilo pripremati čaj od lišća eukaliptusa: na šolju ključale vode bi trebalo dodati 2 kašičice isitnjenog lista, ostaviti da odstoji 15-20min, procediti i piti u toku dana.

Sladić (Glycyrrhiza glabra): Osobe koje imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom ne bi trebalo da koriste sladić. Svi ostali bi trebalo da počnu sa 3 šolje vode i 5 kašičica sladića. Biljka se stavlja u vodu i kuva dok ne ispari polovina tečnosti. Kada se prohladi, posle 15-20min, procedi se i pije. U čaj se može dodati i malo cimeta za poboljšanje ukusa. Sladiće ne samo da umiruje zapaljeno grlo, već ima i ekspektoransno dejstvo (pomaže u izbacivanju sekreta) kod lečenja nazeba i drugih oboljenja disajnih organa.

Beli luk: Beli luk je omiljeno prirodno sredstvo za probleme sa disajnim puteviima, budući da deluje i protiv virusa prehlade i protiv streptokoka. Možete probati da napravite čaj od belog luka u prahu (granulama). Ovaj čaj služi isključivo za ispiranje grala i ne treba ga piti. Potrebno je da na šolju ključale vode dodata kafenu kašičicu belog luka u prahu, ostaviti da odstoji 15-20min, procediti i njime ispirati grlo više puta u toku dana.

Đumbir: Osim čaja od đumbira, može se pripremati i sok od limuna sa dodatkom kašičice đumbira ili se na najmanju šoljicu za kafu sirćeta može dodati kašičica do dve đumbira i tom mešavinom treba ispirati grlo.

Beli slez: Koren belog sleza je dobro poznat lek za zapaljenje grla i mnoga druga oboljenja. Sadrži umirujuća vlakna koja su rastvorljiva u vodi i biljnom mleku. Ova biljka ima antiinflamatorna svojstva i umiruje bol u grlu, kao i prateći suvi kašalj. Čaj se priprema tako što se na šolju ključale vode dodaje 2 kafene kašičice korena biljke, ostavi se da odstoji 15-20min, procedi i pije.

Zimzelen (Gaultheria procumbens): Ima rashlađujući i umirujući ukus, a sadrži metil-salicilat, biljni oblik aspirina koji olakšava bolove koji prate zapaljenje grla. Probajte da groćete radi brzog umirenja zapaljenog tkiva grla i/ili da ga pijete kao čaj za ublažavanje bolova. Čaj se priprema tako što se 15-25 listova dodaje na šolju ključale vode,ostavi se da odstoji 15-20min, procedi i pije ili se njime ispira grlo. Aspirin, ni njegove prirodne zamene, ne treba davati deci koja imaju gušobolju. Kada deca uzimaju lekove na bazi aspirina zbog virusnih infekcija (posebno kod nazeba i malih boginja), postoji mogućnost da dobiju Rejev sindrom, potencijalno fatalno oboljenje koje oštećuje jetru i mozak. Takođe, osobe alergične na aspirin bi mogle da koriste biljku zimzelen kao zamenu.

Petrovac (Agrimonia eupatoria): Petrovac je vrlo efikasan u umirenju zapaljene sluzokože u ustima i grlu. Primenjuje se u vidu čaja koji se priprema tako što se 2 kašičice suve biljke dodaje na šolju ključale vode,ostavi se da odstoji 15-20min, procedi i pije ili se njime ispira grlo.

Anis: Posebno se preporučuje za tegobe u vezi sa disajnim organima. Može da se koristi i kod gušobolje i promuklosti. Čaj se priprema tako što se 1-2 kašičice isitnjenog semena anisa dodaje na šolju ključale vode,ostavi se da odstoji 15-20min, procedi i pije ili se njime ispira grlo.

Troskot (Polygonum aviculare): Koristi se za lečenje zapaljenja grla i blago otežanog funkcionisanja disajnih puteva. Deluje kao adstringentno sredstvo. Čaj se priprema tako što se 2-3 kašičice osušene biljke dodaje na šolju ključale vode,ostavi se da odstoji 15-20min, procedi i pije ili se njime ispira grlo.

Bokvica (Plantago, različite vrste): Osim što se koristi kao spoljašnje umirujuće sredstvo za različite dermatološke probleme, može se primeniti i u slučajevima zapaljenja sluzokože u ustima i zapaljenja sluzokože grla. Ova biljka ima baktericidno svojstvo, koje se u velikoj meri gubi termičkom obradom. Zbog toga, možete probati da stavljate 3-4 kašičice soka od bokvice u sok ili vodu. Lekoviti delovi kod muške bokvice su: koren, listovi pre cvetanja i seme posle sazrevanja. Kod ženske bokvice i većine ostalih vrsta bokvice se koriste listovi. Muška bokvica je prizemna biljka sa uskim, golim listovima, na kojima je jasno vidljivo 3-5 žilica. Ženska bokvica je takođe prizemna biljka, ali sa listovima složenim u obliku rozete. Bokvica sadrži alantoin, supstancu koja ubrazava regeneraciju oštećenih delova kože i sluzokože.

Još sličnih tema pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top