Naslovna » Mama » Zdrava mama » Šta je endometrioza, koji su simptomi i kako se leči?

Šta je endometrioza, koji su simptomi i kako se leči?

ww

Šta je endometrioza, koji su simptomi i kako se leči?

Veliki broj žena širom sveta hronično pati od endometrioze koja se najčešće javlja u reproduktivnom periodu, odnosno između 25. i 35. godine života (ređe pre puberteta), dok u klimaksu uvek prestaje.

Šta je endometrioza?

Endometrioza je hronični poremećaj tkiva koje oblaže unutrašnjost materice, kada dolazi do rasta tog tkiva i izvan nje. Ovaj poremećaj može uključiti i jajnike, creva i tkivo male karlice, a u ređim slučajevima može se proširiti i dalje.

U slučaju endometrioze, koja predstavlja prisustvo tkiva sluzokože materice (endometrijuma) van šupljine materice (najčešće na trbušnoj maramici zidova male karlice, vezama materice, jajniku, jajovodu), pogrešno urasla tkica nastavljaju da se ponašaju normalno, da rastu, pucaju i krvare tokom svakog mentrualnog ciklusa. Često endometrioza uzrokuje bol i otoke, a mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću.

Simptomi endometrioze

Simptomi endometrioze često mogu biti slični onima koji se javljaju u slučajevima infekcije bubrega ili urinarnog trakta, celijakije i upale slepog creva, zbog čega se teško dijagnostifikuje. Među prvim, najčešćim i najočiglednijim simptomima ovog poremećaja su snažan bol u karlici, bolni menstrualni ciklusi i bol tokom polnog odnosa. Endometrioza može da se ispolji i kroz simptome kao što su obl u krstima, bol tokom ovulacije, bol kod uriniranja, bol u crevima, obilno krvarenje tokom menstruacije i češći osećaj umora.

Uzroci endometrioze

Ne postoji tačno određen razlog za nastajanje endometrioze, ali se može objasniti nekoliko mogućih uzroka.

* Retrogradna menstruacija – krv koja sadrži endometriozne ćelije se vraća nazad kroz jajovode i u matericu umesto izvan tela.

* Rast embrionalnih ćelija – ćelije koje oblažu trbušne i karlične šupljine dolaze iz embionalnih ćelija, a kada se jedno ili više manjih područja ćelija koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo može doći do razvoja endometrioze.

* Poremećaj u imunom sistemu – problemi sa imunim sistemom može onemogućiti telu da prepozna i uništi endometriozna tkiva koja rastu izvan materice.

* Genetska predispozicija – kada postoji medicinska istorija postojanja endometrioze u porodici veće su šanse za pojavu ovog oboljenja.

* Hormonski disbalans – prekomerno lučenje estrogena koje može biti posledica gojazosti ili menstruacije u ranom životnom dobu.

Lečenje endometrioze

Nakon detaljnih ispitivanja i dijagnosticiranja endometrioze sledi lečenje koje se može odvijati na različite načine: kroz smanjenje proširenosti bolesti, smanjenje ili otklanjanje bola, poboljšanje plodnosti. Lečenje uključuje uzimanje lekova ili operaciju, u zavisnosti od težine simptoma, trenutnog stanja i starosne dobi pacijenta.

Prvi korak u lečenju je ultrazvuk male karlice, dok se endometrioza jajnika potvrđuje samo laparoskopijom. Primena analgetika je još jedan od koraka u lečenju, dok se kod blažih tegoba često primenjuje hormonska terapija. Teži slučajevi endometrioze leče se i po pola godine, dok je za neke slučajeve operacija jedini način za izlečenje.

* Hormonska terapija je često vrlo efikasna i može smanjiti ili potpuno elimisati bol koji nastaje zbog endometrioze.

– Hormonska kontracepcija, odnosno pilule za kontracepciju i vaginalni umeci mogu biti od velike pomoći prilikom kontrollisanja hormona kojis u odgovorni za nakupljanje endometrijumskog tkiva iz meseca u mesec.

– Medroksiprogesteron je injekcija koja efikasno zaustavlja menstruacije i sprečava rast endometrijalnih tkiva, što dovodi do ublažavanja bolova i ostalih simptoma endometrioze. Nuspojave korišćenja ove injekcije mogu biti nagla gojaznost i pojava depresije.

– Danazol je lek koji sprečava rast endometrijuma sa blokiranjem proizvodnje hormona koji stimulišu jajnike, sprečava menstruaciju i umanjuje simptome endometrioze. Nuspojava ovog leka može biti veoma opzbiljna, pogotovo štetna za dete ukoliko ostanete trudni.

* Modernije krvne pretrage, kao što je merenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom te se tad određuje prikladan tretman.

* Operacija kao način lečenja endometrioze se primenjuje ukoliko planirate trudnoću, sa ciljem da se ukloni što više endometrioze, kako bi se sačuvala materica i jajnici. Iako operacija u ovom slučaju može eliminisati bolove i druge simptome, endometrioza se ipak može vratiti.

* Histerektomija, odnosno operacija uklanjanja maternice i jajnika, uvek je poslednje rešenje, a obavlja se isključivo u najtežim slučajevima endometrioze.

Endometrioza je dosadna, ali se sa njom može zatrudneti  kao i dobiti beba – samo treba uz konsultaciju sa lekarom “pripremiti teren” za to.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top