Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Božić – Rođenje Hristovo

Božić – Rođenje Hristovo

Božić – Rođenje Hristovo je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, kao i roditelja, što objašnjava smisao verskih obreda i prelepih narodnih običaja čiji je osnovni cilj uznošenje molitvi Bogu da sačuva i uveća porodicu i imetak domaćina.

bozic-rodjenje-hristovo

Od Božića, pa do Bogojavljenja (19. januara) ljudi se pozdravljaju rečima “Hristos se rodi” i otpozdravljaju “Vaistinu se rodi”.

Božić je, tumači crkva, najradosniji i svenarodni porodični praznik, jer tada je u Vitlejemu judejskom rođen Isus Hristos, po hrišćanskom verovanju Spasitelj sveta. Njegovim rođenjem započela je i hrišćanska era.

Božić za pravoslavne Srbe, Ruse i pripadnike Jerusalimske patrijaršije počinje tačno u ponoć između 6. i 7. januara, oglašavanjem crkvenih zvona, pojanjem božićnih pesama i prvim bogosluženjem.

Za verne koji božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru božić počinje u ponoć između 24. i 25. decembra.

Božić – Rođenje Hristovo

Došlo je vreme da Spasitelj dođe u svet. Po Mihejevu proroštvu Spasitelj je trebalo da se rodi u Vitlejemu, mestu rođenja cara Davida; a Deva Marija živela je u to vreme daleko od Vitlejema, u Nazaretu. I evo Gospod učini da je Deva Marija morala ići u Vitlejem.

Rimski ćesar Avgust zapovedi da se izvrši popis ljudstva, zbog čega je svaki Judejac bio dužan da ide u grad, iz koga su bili njegovi pretci. Izvršujući carsku zapovest, Josif i Marija pođoše u Vitlejem. Ali kad su onamo prispeli, sva su mesta u gostionici bila već zauzeta, i oni su po nevolji morali zanoćiti u pećini, kuda su pastiri uterivali stado u vreme nepogode. Nastade noć. Vreme beše lepo, pa zato pastiri sa stadima ostadoše na polju i nisu uznemiravali umorne putnike.

Božić – Rođenje Hristovo

Te noći u pećini izvrši se čudesni događaj:
Deva Marija rodi Sina, Koji je bio ne samo čovek, nego u isto vreme i Bog, rodio se Bogočovek! Deva Marija povi Božansko Dete i metnu ga u Jasle. Vitlejemski pastiri (koje su o Božanskom rođenju obavestili anđeli, pevajući: “Slava na visini Bogu i na Zemlji mir, među ljudima dobra volja”) pođoše u pećinu, ugledaše tamo u jaslama povijeno dete i pokloniše Mu se kao Bogu. Zatim se detetu pokloniše Mudraci i darivaše Ga zlatom, tamjanom i smirnom.

Izvor: Biblijska istorija
Dimitrije Sokolov

Poreklo Isusovog imena
Ime Isus, po tumačenju teologa, izvodi se iz jevrejske reči Jošua, koja znači spasitelj, a Hristos (jevrejski mesija) znači pomazani (pomazanik) i označava lice Bogom određeno za poseban zadatak.

Pročitajte još:

Božić i božićni običaji

Božić u svetu

Božićni kolačići – recept

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top