Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Božićni običaji

Božićni običaji

Božićni običaji kod pravoslavnih Srba, Rusa i Grka, kao i Bugara imaju izvesnih razlika dok je liturgijski i molitveni deo slavlja u crkvi isti.

bozicni-obicaji

Božićni običaji

Grci se “drže” novog, gregorijanskog, a Srbi i Rusi starog, julijanskog kalendara. Tako Grci slave Božić 25. decembra, a Srbi i Rusi 7. januara.

Dužina božićnog posta (6 sedmica) ista je kod ova tri pravoslavna naroda, kao i propisi o načinu ishrane koje u te dane treba poštovati. Badnjačka večera je posna, kao i kod svih hrišćana, a na sam dan Božića obavezan je odlazak na liturgiju, svečana porodična trpeza i međusobno darivanje ukućana, s tim što jedino Srbi imaju položajnika, gosta koji prvi ulazi u kuću na dan Božića. U srpskom i rusinskom narodu je tradicionalno karakterističan badnjak za slavljenje Božića, u Rusiji i Bugarskoj jelka, kod Grka (pomorskog naroda) je to lađa, a u novije vreme i jelka.

Dan uoči Božića, 6. januar se zove Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Rano ujutru se kreće u šumu po badnjak (u gradovima se uglavnom kupuje), loži se vatra i peče pečenica. Žene u kući mese kolače i torte i pripremaju trpezu za Božić.

Simboli Badnje večeri i Božića

Slama u domovima je simbol jasli u Vitlejemskoj pećini u koje je položen novorođeni Bogomladenac.

Novčići u slami simbolišu zlato kojim je darivan Isus.

Orasi u slami i u uglovima sobe simbolišu da Bog vlada nad sve četiri strane sveta.

Kađenje doma je simbol smirne i tamjana kojima je takođe darivan Bogomladenac.

Badnjak (mlad cerić ili hrastić) predstavlja grane kojima je založena vatra po Isusovom rođenju. To je i simbol
Isusa Hrista koji je u naponu svoje snage, silom svoga Božanstva, raskinuo lance ropstva grehu, preporodio čoveka i u njemu razbuktao plamen ljubavi prema dobru, vrlini – prema Bogu, najvećem dobru, omogućivši mu spasenje od greha, zla i večne smrti – smrti duhovne, kao što i mlad cerić, odnosno hrastić, silinom svojom razbuktava vatru na ognjištu, a jarkim plamenom svojim obasjava sve uglove domova naših.

Božićni običaji

Badnjačka večera…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Scroll To Top