Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Brige roditelja prvaka

Brige roditelja prvaka

brige-roditelja-prvakaTreba li da ga vodim u školu?
Prvog dana obavezno. Bilo bi lepo da porodica nečim svečanim, ručkom ili već nečim po svom izboru, obeleži taj dan. I sledećih nekoliko dana roditelji ili neko od odraslih ukućana mogu dete odvesti do škole, ali ne treba praktikovati uvođenje u učionicu, već samo do ulaza u školu. Kasnije, ako škola nije baš daleko, možda je dovoljno otpratiti ih do pola puta. U svakom slučaju, treba osluškivati dete i proceniti kada je spremno da ide samo.

Šta ako uopšte nije spremno za školu?
Ovo bi pre moglo da se svrsta u neopravdan roditeljski strah nego u mogućnost koja je realna jer to se zaista retko dešava. Uostalom, deca su već pri upisu prošla neke testove, a sada se i kroz pripremu u obdaništima osposobljavaju za hvatanje u koštac sa školskim obavezama. Ako se baš i primeti da dete teže savladava gradivo, roditelj ne treba da se oseća sam u tom problemu i uvek može da se obrati učitelju, psihologu i pedagogu kako bi se detetu pomoglo.

Šta ako bude loš đak?
Svaki roditelj želi da njegovo dete bude dobar đak, ali nemaju sva deca iste sposobnosti i mogućnosti niti želju da uče. U svakom slučaju ne treba se unapred plašiti od toga da će dete biti loš đak. Umesto da strahuju, roditelji treba da, shodno svojim mogućnostima, obezbede deci uslove za učenje, pomognu im da steknu radne navike i da prate kako napreduju u školi.
Tako će im najbolje pomoći. Relativno je i šta znači to “loš đak”. Za neke roditelje to je čak sve što je manje od odličnog ili vrlo dobrog uspeha. Roditelji, međutim, ne smeju svoje ambicije da ostvaruju preko dece i da od njih traže više nego što su ona u stanju da postignu.

Da li će se uklopiti u novu sredinu?
Neka deca se uklapaju lakše, neka teže. Da biste znali kako se vaše dete privikava, razgovarajte s njim, pitajte ga s kim sedi, zna li kako mu se zovu drugari iz razreda, da li na odmorima ostaje u učionici ili izlazi s decom napolje. Iz odgovora na ova pitanja saznaćete dosta o tome kako vaše dete provodi vreme u školi, da li je samo ili već ima svoje društvo. Ukoliko procenite da privikavanje ide teško, dobro je da porazgovarate i s učiteljem. Oni imaju iskustva u radu s decom i pomoći će vam da otkrijete zašto adaptacija ide teško i šta da uradite da detetu olakšate.

Šta ako ga budu tukla deca?
Tu su roditelji naročito osetljivi, što je i razumljivo jer deca u školi treba da budu bezbedna. Treba im objasniti da u tom slučaju treba da se obrate učitelju, dežurnom nastavniku, školskom policajcu ako ga škola ima ili bilo kome od odraslih osoba koje rade u školi.
A kada dođu kući, da ispričaju roditeljima šta se desilo. Roditelji u takvim situacijama treba da budu prisebni, da pokušaju da što realnije sagledaju situaciju, ne reaguju ishitreno i ne dele sami pravdu, što se neretko dešava. Oni najpre treba da se obrate učitelju koji će, ako proceni da je potrebno, u rešavanje konflikta uključiti i školskog psihologa i pedagoga.

Hvala sajtu: blic.rs

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top