Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Brige roditelja prvaka

Brige roditelja prvaka

brige-roditelja-prvaka

10 najčešćih roditeljskih pitanja vezanih za polazak deteta u prvi razred

Polazak u prvi razred najstresnije preživljavaju roditelji koji prvi put imaju prvaka.
Dok se prvačići ne uzbuđuju mnogo zbog novina koje ih očekuju, roditelji su puni pitanja, dilema, briga i strahova.

Mora li da zna da čita i piše?
Apsolutno ne. Škola uostalom i služi da bi se deca uz pomoć stručne osobe opismenila. Deca polaze u školu sa šest i po ili sedam godina, što je pravi uzrast za učenje veština kao što su pisanje i čitanje.

Da li i koliko treba da mu pomažem?
Roditelji ne treba previše da se mešaju u dečje školske obaveze i da umesto njih rade domaće zadatke. Ne treba ni da im pakuju stvari za školu. Dovoljno je da im nekoliko puta pokažu kako da prema rasporedu časova spakuju knjige i pribor da bi oni to kasnije radili sami.Dete kome se previše pomaže teško će se osamostaliti i steći radne navike. Zato ga pustite da samo piše domaći, a vi eventualno, kada završi, prekontrolišite da li je dobro rešilo zadatke. Ako ima grešaka, nemojte odmah da ih ispravljate, već pustite njega da traga za ispravnim rešenjem.

Kako da mu usadim radne navike?
Zajedno s detetom napravite plan aktivnosti koji mora da se poštuje. Naviknite ga da, kada dođe iz škole, prvo treba da se malo odmori, jede i onda krene da uči i piše domaće zadatke. Biće mu od velike pomoći ako se navikne da uči i rešava domaće zadatke svakog dana u isto vreme. Osim što treba da ima ustaljeno vreme za učenje, mora da ima i mesto u kući gde će uvek učiti. Najbolje je da to bude njegov radni sto, ali ako nemate uslova da mu ga obezbedite, zajedno izaberite neki kutak u kući koji će služiti za učenje. Veoma je važno i da shvati kako školske obaveze treba da mu budu na prvom mestu. Roditelji treba da znaju da đak prvak ne može učiti više od pola sata bez pauze i zato, ako za to vreme ne može da završi sve obaveze, neophodno je da napravi pauzu od sat-dva.

Da li da sklonim njegove igračke?
Polazak u školu ne znači da je vreme igre prošlo jer igra je dečja nasušna potreba i nikako ne predstavlja gubljenje vremena. Kroz igru s vršnjacima dete se socijalizuje, uči pravila ponašanja, a kroz igranje s igračkama oblike, vežba motoriku, razvija kreativnost. Zbog svega toga dete treba da nastavi da se igra, a polaskom u školu menja se samo to što prvo mora da završi domaće zadatke, pa tek onda da se igra. Zato igračke ne treba sklanjati. Jedino treba ubaciti neke nove didaktičke – što više kockica i slagalica, lopte i lutke zadržati, dečacima ne braniti da se druže s automobilčićima.

Na šta sve da ga upišem?
Ovde je najbitnije naći pravu meru. Kao što nije dobro da dete nema nikakve vannastavne aktivnosti, tako ne valja ni kada ih roditelji upisuju na sve i svašta, pa deca ne mogu sve da postignu i večito su umorna.

Prvih nekoliko meseci, dok se ne naviknu na novu sredinu, prvake je najbolje i ne upisivati na vannastavne aktivnosti. Kada se priviknu na školu i učenje, shodno interesovanjima deteta treba odabrati neki sport ili neku drugu sekciju, ali najviše dve. Sat-dva nedeljno dodatnih aktivnosti za njih sasvim su dovoljni.

Brige roditelja prvaka…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top