Naslovna » Deca » Tinejdžeri » Bubuljice – najgora noćna mora svih tinejdžera

Bubuljice – najgora noćna mora svih tinejdžera

bubuljice

Bubuljice se na koži najčešće pojavljuju upravo u periodu adolescencije, a za svakog tinejdžera one su najgora noćna mora. “Poludeli” hormoni krivac su za pojavu bubuljica i akni, pa se zbog toga one jednostavno ne mogu srečiti. Srećom, postoje načini da se borba sa bubuljicama olakša!

  1. Ne diraj lice!

Ovo je verovatno nešto što svaki tinejdžer koji se bori sa bubuljicama najčešće čuje. Kako bubuljice predstavljaju neku vrstu upalnog procesa na licu, dodirivanje rukama (koje gotovo nikad nisu potpuno čiste) samo može da poveća problem. Stiskanje i ceđenje bubuljica nikada nije rešenje, zbog čega je potrebno malo strpljenja kako bi one same nestale.

  1. Pravilna higijena

Naravno da je potrebno redovno održavati higijenu, ali je za lice koje su “zadesile” bubuljice ovo posebno važno. Trebalo bi koristiti adekvatan sapun kojim bi se čistilo lice, a koji ne bi trebalo da sadrži previše hemikalija i dodatih mirisa. Što blaži preparati za lice – to su veće šanse da će se bubuljice smirivati i posle nekog vremena i (zauvek) nestati.

  1. Preparati za negu lica

Ukoliko ne možete sami da pronađete odgovarajuću kozmetiku za održavanje higijene lica, trebalo bi da se obratite lekaru, odnosno dermatologu za pomoć. S obzirom na to da postoji više tipova kože – postoji i više različitih preparata, a ukoliko ne koristite onaj koji vam zaista odgovara možete imati samo više problema sa bubuljicama.

Kućna kozmetika: uvek možete da napravite sami svoj preparat za čišćenje lica i to sa sastojcima koje možete pronaći u svojoj kući:

– U pola litre ohlađene prokuvane vode dodati veliku kašiku jabukovog sirćeta i uz pomoć vate mazati na lice. Postupak ponavljati svako veče pred spavanje kako bi antiseptička svojstva ovog “proizvoda” zaista delovala na bubuljice;

– Mešavina meda i cimeta je odlična smesa za lečenje bubuljica. Potrebno je mazati problematična mesta svakodnevno kako bi se bubuljice sušile i nestajale.

– Pomešajte vodu i sodubikarbonu tako da napravite smesu koju možete namazati na pokvašeno lice. Na ovaj način uklonićete mrtve ćelije kože koje sprečavaju da koža “diše” i ispod kojih najčešće i nastaju bubuljice, a kako soda ima “moć” da ubija bakterije – bubuljice koje su nastale brže će nestati. Smesu nanosite prstima i lagano masirajte lice svakog dana jedan minut, nakon čega je potrebno isprati lice hladnom čistom vodom kako bi se pore zatvorile i sprečile taloženje nečistoće.

– Za uporne bubuljice rešenje je i pasta za zube. Nanošenjem male količine paste na bubuljicu ubrzaćete njeno isušivanje i sprečiti nastanak ožiljaka na koži.

Kupovna kozmetika: svako lice je drugačije i drugačije reaguje na određene preparate, zbog čega je najbolje konsultovati se sa dermatologom i pronaći preparat koji sadrži željene sastojke. Zapamtite da se ništa ne dešava preko noći, pa koji god da preparat koristite – budite uporni i istrajni ukoliko želite da (konačno) vidite rezultate i čisto lice u ogledalu.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top