Naslovna » Kultura » Knjige » Čudesni Spajdermen 1 – Čarobna knjiga

Čudesni Spajdermen 1 – Čarobna knjiga

cudesni-spajdermen-1-carobna-knjiga

 

 

Čudesi Spajdermen 1

Autori: Sten Li, Stiv Ditko, Džon Romita Stariji 

Prvi tom sabranog Čudesnog Spajdermena Čarobne knjige predstavlja domaće izdanje izvrsne Marvelove edicije Essential, kojoj je cilj da na jednom mestu, u crno-belim reprintima epizoda iz takozvane srebrne i bronzane Marvelove ere, javnosti ponudi superherojske početke.

Ovaj tom obuhvata Spajdermenove najranije formativne godine, period 1962–1965, kada su njegovi tvorci, najzaslužniji otac superheroja Sten Li i jedan od najpoznatijih crtača tog vremena Stiv Ditko (uz učešće slavnog Džeka Kirbija), utirali put legendi o čoveku-pauku. U izdanju se nalazi prva epizoda u kojoj se pojavljuje ovaj junak, jedna od stripskih priča iz izdanja Amazing Fantasy 15, da bi se priča o Spajdermenu nastavila epizodama koje su izlazile u Spajdijevom samostalnom izdanju The Amazing Spiderman (brojevi 1–20).

Prvi tom sadrži i Spajdijev godišnjak, Annual 1, koji donosi epizodu na dvostrukom broju strana i galeriju dotadašnjih Spajdijevih neprijatelja i predstavlja nam tajne Spajdijevih uspeha (i neuspeha). Izdanje završavaju pogovori Stena Lija i Blejka Bela (poznavaoca stripa i biografa Stiva Ditka), kao i zanimljivi prikazi originalnih Ditkovih tabli za inicijalnu epizodu Spajdermena, sa objašnjenjima i komentarima na uredničke beleške prisutne na tablama i proces rada na stripu.

Izdavač Čarobna knjiga

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top