Naslovna » Dešavanja » Dan osoba sa invaliditetom

Dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se proslavlja 3. decembra.

medjunarodni-dan-osoba-sa-invaliditetom

 

Tema za 2010 “Održavanje obećanja: Integrisanje invalida u Milenijumskim razvojnim ciljevima ka 2015 i van nje”, daje podsticaj za unapređenje uključivanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte razvoja i promene.

Svetska zdravstvena organizacija jesaopštila da ima 650 miliona osoba sa invaliditetom koji žive širom sveta, što je ekvivalent gotovo 10 odsto svetskog stanovništva, a 80 procenata živi u zemljama u razvoju. Ove brojke su ozbiljno potcenjene, jer su osobe sa invaliditetom po pravilu izbegavane, izolovane, i žigosane od strane svoje zajednice, tako da su često izostavljene iz izveštaja popisa. Postoje porodice koje kriju svoju decu sa invaliditetom i  isključuju ih iz porodice i aktivnosti zajednice.

Globalno, procenjuje se da  jedna od svakih 10 osoba ima invaliditet koji ih ometa da učestvuju u aktivnostima zajednice. Mnogi su takođe primorani da žive u institucijama što je kršenje prava na slobodu da žive u svojim zajednicama. Sukobi i siromaštvo i dalje izazivaju visoke stope invalidnosti u manje razvijenim zemljama sveta. Pojava invalidnosti je u porastu u industrijalizovanim ekonomijama.

Dan osoba sa invaliditetom

Biti osoba sa invaliditetom znači da neko ima teškoće u ostvarivanju osnovnih stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo. Biti invalid znači da ste izgubili stopu funkcionisanja ili da je nikada niste ni stekli.

Osobe sa invaliditetom su često odbačene i osećaju se različitim od drugih.

Invalidnost može biti fizička, kao što su paraliza, gubitak udova, slepilo ili gluvoća, mentalna, kao što su depresija ili posttraumatski poremećaj, ili intelektualna, kao što su teškoće u učenju.

Mnogi invalidi sada mogu da idu u školu i uče životne veštine. To im olakšava da budu produktivni građani i da učestvuju u aktivnostima i glavnim društvenim tokovima.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top