Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Dan ženskih prava

Dan ženskih prava

Dan ženskih prava

dan-zenskih-prava

Snaga, istrajnost i mudrost žene su najviše neiskorišćen resurs čovečanstva.
Izazov je da se pokaže kako se ovaj resurs može koristiti na efikasan način, da koristi svima nama.

Dan ženskih prava

Dan žena je obeležen po prvi put 19. marta 1911 u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, nakon osnivanja u toku Socijalističke internacionale na sastanku prethodne godine. Više od milion žena i muškaraca prisustvovalo je skupovima na toj prvoj komemoraciji.

Od tada, Međunarodi dan žena se proslavlja u mnogim zemljama širom sveta. To je dan kada se ženama  priznaju njihova dostignuća, bez obzira na podele, bilo nacionalne, etničke, jezičke, kulturne, ekonomske ili političke. To je prilika da se osvrne na prošlost borbe i dostignuća, i što je još važnije, za da se gleda napred na neiskorišćeni potencijal i mogućnosti koje očekuju buduće generacije žena.

Godine 1975, Ujedinjene nacije počele su da proslavljaju Međunarodni dan žena 8. marta. Dve godine kasnije, u decembru 1977, Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o proglašenju Dana Ujedinjenih nacija za prava žena. Usvajanjem rezolucije Generalne skupštine koja priznaje ulogu žena u mirovnim naporima poziva na kraj diskriminacije i porast podrške za puno i ravnopravno učešće žena.

Dan ženskih prava je tako preuzeo novu globalnu dimenziju za žene u razvijenim i zemljama u razvoju.

Zbog sećanja na generacije žena koje su se borile za osnovna prava žena, od prava glasa, preko prava na obrazovanje, na imovinu, na ličnost, do prava na jednaku platu za jednaki rad, te zbog svih onih koje su u toj borbi bile omalovažavane, degradirane ili naprosto ubijene…

Srećan Vam 8. mart!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top