Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Deda Mraz, Božić Bata ili Sveti Nikola?

Deda Mraz, Božić Bata ili Sveti Nikola?

Deda Mraz, Božić Bata ili Sveti Nikola? Razmislite o tome…

deda-mraz-bozic-bata-sveti-nikola

Tokom novogodišnjih dana lik simpatičnog dekice sa belom bradom i crvenom odećom pojavljuje se na televiziji, razglednicama, izlozima, ukrasima, po internetu…

Deda Mraz, Božić Bata ili Sveti Nikola?

Kao što je dobro poznato, Sant Niklaus (Saint Niklaus), ili Santa Klaus, jeste naziv za svetog Nikolu u germanskim jezicima, od Nemačke, do Skandinavije. Upravo u tim oblastima se pre dva-tri veka raširio lep običaj da roditelji na dan svetog Nikole daruju decu, govoreći da im te poklone za novu godinu donosi sam sveti Nikola. Naravno, on te poklone za njih ostavlja dok spavaju. Ovaj običaj preneo se postepeno i na Božić, u vreme kada se kiti jelka. Otud ispod jelke kutije i kutijice upakovane u sjajni, ukrasni papir, u kojima se nalaze igračke, slatkiši, knjige…

Slovenski Deda Mraz je “stvoren” u 19. veku, u Rusiji. On je, takođe, donosio dobroj deci poklone za Božić. Dolaskom komunista na vlast deda Mraz je u Rusiji (u okviru tadašnjeg suzbijanja uticaja religije) najpre bio zabranjen, kao relikt zaostalosti, odnosno povezanosti upravo sa religioznim kontekstom. Ipak, kasnije je ponovo dopušten, samo što je “propisano” da više ne dolazi za Božić, nego za Novu godinu.

Legenda kaže da moderni Deda Mraz živi u Laponiji sa svojom ženom, gospođom Mraz. Cele godine, zajedno sa patuljcima (elfovima) pravi poklone, koje deli dobroj deci širom sveta za Novu Godinu i Božić. Deca mu svake godine pišu pisma u kojima opisuju kako su bila dobra i šta bi želela na poklon, pa on tako precizno zna kom detetu šta da donese.

Širom sveta se vozi u letećim sankama u koje je upregnuto osam irvasa od kojih svaki ima svoje ime, a najpoznatiji je Rudolf koji, zahvaljujući svom crvenom svetlećem nosu, Deda Mrazu osvetljava put. Deda Mraz obično čeka da svi zaspu, a zatim ulazi kroz odžak i deci spušta poklone u čarape, čizme ili ispod okićene jelke.

Deda Mraz, Božić Bata ili Sveti Nikola?

A Božić Bata?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top