Naslovna » Deca » Školarci » DEVOJČICA NOĆIMA IGRALA IGRICE

DEVOJČICA NOĆIMA IGRALA IGRICE

Devojčica u Beogradu četiri noći igrala igrice i gledala filmove na mobilnom, pa DOBILA NAPAD I ZAVRŠILA U HITNOJ

Produženi zimski raspust može da bude i prilično opasan, posebno za starije đake, o čemu svedoči poslednji slučaj koji je zabeležen tokom vikenda.

– Poseban utisak ostavio je jedan relativno svež događaj. Naime, neka deca su očigledno zamenila dan za noć što može da ostavi dosta posledica. Za vikend je jedna devojčica od 17,5 godina danju spavala, a noću je sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Posle četiri dana to je rezultiralo konvulzivnim napadom – rekla je za RTS dr Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

Konvulzije predstavljaju iznenadne napade snažnog, nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svesti. I mogu biti posledica nekog oblika epilepsije.

– To još ne znači da je reč o epilepsiji, mora da se odradi čitava dijagnostika. Međutim, postoji danas i termin TV epilepsija, napadi uzrokovani video igricama. U svakom slučaju roditelji moraju da obrate pažnju koliko vremena deca provode za kompjuterom, televizijom, mobilnim telefonima… .- dodala je dr Ivana Stefanović.

Broj zavisnika od video-igrica raste iz godine u godinu, starosna granica je sve niža, a na lečenje kod psihologa dolaze čak i trogodišnjaci.

– Jedan od najekstremnijih slučajeva sa kojima sam se susreo je bio momak koji dve godine nije izašao iz kuće jer je igrao igrice. Ova zavisnost se ne razlikuje suštinski od patološkog kockanja, a smatram da se može staviti rame uz rame sa heroinskom zavisnošću – objasnio je ranije za “Blic” Milan Radovanović, psihološki savetnik savetovališta Entera MR.

Zavisnici od video-igrica, takozvani gejmeri, povlače se u sobu, prekidaju kontakt sa prijateljima, dolazi polako do povlačenja iz škole i čitav svet počne da se vrti oko monitora.

Gde su roditelji zanemarene dece?

– Imali smo decu koja su prestajala da izlaze iz sobe, rekorder je bilo 36 sati u kontinuitetu. Dete je izgubilo potrebu da ide do toaleta, to je radilo samo kad baš mora, tuširalo se nije danima. Govor je nestajao, a dete je ispustilo neki neartikulisani zvuk kada mu je majka ušla u sobu da mu donese sok. Iznerviralo ga je što ga je prekinula dok igra igricu i on ju je gađao flašom. To je bio okidač da ga dovede na terapiju – dodao je Radovanović.

Izvor Blic

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top