Naslovna » Deca » Deca » RODITELJSKI BURNOUT

RODITELJSKI BURNOUT

Nema sumnje – Ovo  je nova era roditeljstva

Suočeni sa pitanjima o tome kako ograničiti vreme na ekranu, kada dati deci telefone i kako ih zaštititi od sajber pretnji, postoje samo neki problemi koje današnji roditelji ne mogu dobiti od svojih roditelja.

Da li to znači da je danas teže biti roditelj nego kad smo mi odrastali? Odgovor je –Da! Prema istraživanju BPI mreže na 2.000 roditelja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, glavni strahovi roditeljstva su teži nego ikada, uključujući: ometanje društvenih medija, izazove s dva radna roditelja, emocionalnu ili bihevioralnu disfunkciju, vršnjačku konkurenciju ili nasilje i nasilje i sigurnost u školama.

Naravno, većina nas nije bila potpuno svesna izazova sa kojima su se naši roditelji suočavali dok smo bili mladi – kao što je činjenica da se ceo svet brzo promenio I sada se suocavamo sa novim izazovima.

Bez obzira da li je to istina, percepcija da je roditeljstvo teže nego ikada doprinelo je da oko dve trećine ispitanika kaže da su iskusili “burnout”, kao roditelji. “Burnout roditelja je stanje fizičke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti”, kaže Neil D. Brovn, LCSV. To ostavlja roditeljima osećaj hroničnog umora … i može dovesti do depresije, hronične anksioznosti i bolesti.”

Zapanjujuće je gledati na učestalost simptoma (roditeljskog burnout-a] među roditeljima koji rade puno radno vreme i razumeti kako to dodatno opterećuje radnika na poslu, povećava troškove, i sveopštu zabrinutost. Mnogi roditelji sa punim radnim vremenom se takođe nadaju da će njihovi poslodavci prepoznati važnost zdrave ravnoteže između rada i života. 78% ispitanika na istraživanju o stanju majke 2018. godine, smatra da je moguće kombinovati karijeru i majčinstvo. Najveće promene koje bi želeli videti uključuju subvencije za brigu o deci, neprigovaranje poslodavca za odsustvo radi nege deteta i fleksibilniji raspored. Posledice roditeljskog burnout-a se prelivaju na druge članove porodice. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Child Abuse & Neglect, uzorak od 1.551 roditelja ukazao je na to da “roditeljski burnout ima statistički sličan efekat kao burnout na poslu sa problemima zavisnosti i spavanja, snažniji efekat na sukobe bračnih parova i razmišljanje o partnerskom otuđenju i specifičan uticaj na ishode vezane za dete (zanemarivanje i nasilje) i bekstvo i samoubilačke ideje. Postoji i mnogo toga što pojedinci mogu učiniti – kao da počinju s shvatanjem sebe na samonametnuta očekivanja. Kao što je istraživanje pokazalo, što više razumevanja imamo prema sebi i drugima, manje smo skloni burnout-u. I dok smo sve ovo već negde čuli, a neki i doživeli, vredi se setiti koliko je važno dati sebi dozvolu i stvoriti vreme za sebe. Ne treba da se osećamo krivima zbog toga što smo dali sebi dozvolu da imamo malo vremena za sebe – naša deca će i naučiti da je briga o samom sebi suštinska, i kada mi budemo u dobrom stanju, i oni će biti dobro. Onda nemojte osetiti krivicu zbog toga što ste koristili to vreme da biste nekoga pozvali na kafu ili kupili jos nesto na Aliexpressu kako biste zapamtili da roditeljstvo u današnje vreme ima i svoje prednosti.

Silvija Marković

NLP Trener

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top