Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Disajne infekcije

Disajne infekcije

disajne-infekcije

Kašalj, kijanje, curenje iz nosa, bol u grlu – to su kod male dece najčešći znaci blage infekcije. Za takve infekcije je karakteristično da brzo prolaze ne ostavljajući nikakve posledice po zdravlje. Međutim, ponekad to mogu biti početni simptomi mnogo težih oboljenja, recimo upale pluća. Takva oboljenja najčešće izazivaju virusi i bakterije. Oboljenje se prenosi česticama i kapljicama koje iskašlje zaražena osoba ili preko ruku i predmeta zaraženih sekretom iz disajnih puteva.

Disajne infekcije – lakše

Ukoliko dete ima lakšu disajnu infekciju (kašalj, kijanje, prehladu i sl.), lečenje i nega se obavljaju u kućnim uslovima.
Obolelo dete smestite u provetrenu, toplu prostoriju (22–23°C). Naravno, u toj prostoriji pušenje nije dozvoljeno. Dajte detetu što više tečnosti, naročito ako ima povišenu temperaturu. Na ovaj način se sprečava dehidracija.
Utoplite ga, ali nemojte da preterate sa tim. Pošto tokom bolesti dolazi do gubitka apetita, ponudite detetu manju količinu hrane, ali češće nego obično. Ne prekidajte dojenje! Bebe mlađe od šest meseci dojite češće nego obično. Ako dete ne može da sisa, mleko izmlazajte u čistu šolju i bebu hranite kašičicom, iz šolje.

Olakšajte detetu iskašljavanje – presavijte ga preko kolena i lagano lupkajte po leđima. Vlažite vazduh jer vlažan vazduh olakšava disanje.

Što češće čistite nos detetu koje kašlje ili je prehlađeno, posebno pre jela ili spavanja. U zapušen nos deteta sipajte raspršenu morsku vodu (takvih proizvoda ima na tržištu) jer jod iz morske vode utiče na bakterije i viruse.
Dete koje ima temperaturu tretirajte po uputstvu.

Kada bolest prestane, detetu svakodnevno dajte jedan dodatni obrok tokom jedne nedelje. Smatra se da se dete potpuno oporavilo kada povrati težinu pre bolesti. Ukoliko dete odbija da jede i gubi na težini, odvedite ga na kontrolni pregled.

Pravilno lečenje smanjuje bol i patnju deteta, kao i mogućnost da se bolest iskomplikuje. Nepravilni i neblagovremeni postupci mogu da dovedu do značajnog invaliditeta (npr. gluvoća posle preležane upale srednjeg uha ili srčana oboljenja posle preležane upale grla izazvane streptokokama).

Danas postoji veliki broj lekova koji se koriste za lečenje prehlade ili kašlja.
Neki od njih nisu dovoljno efikasni,  a neki su čak i štetni.
Nemojte davati lek detetu bez saveta lekara jer može doći do komplikacija i produženja bolesti.

Upala pluća…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top