Dolazi zima

Na severnoj zemljinoj polulopti danas je došla zima. Za stanovnike južne hemisfere u isto vreme počeće leto.

dolazi-zima

Zima je najhladnije godišnje doba koje počinje 21. decembra, a završava 20. marta. Zimi dani traju kraće od noći, a priroda je u skladu s niskim temperaturama uspavana.

Sunčevi zraci zimi padaju pod većim uglom, čime se konstantna energija koju dotična polulopta dobija od Sunca deli na veću površinu, što zajedno s većim putem kroz atmosferu koji ta toplina treba da pređe daje rezultat – manje primljene toplote po jedinici površine, i nižu temperaturu, tj. zimu.

Zima je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo decembra, ceo januar, februar i deo marta, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo juna, ceo jul, avgust i deo septembra.

Na dan početka zime, takozvanu kratkodnevnicu (zimski solsticij), koja obično pada oko 21. decembra, noć je najduža, a obdanica najkraća.

Zima će trajati do 20. marta, kada počinje proleće.

Na severnoj zemljinoj polulopti danas u 11.44 počinje kalendarska zima. Za stanovnike južne hemisfere u isto vreme počeće leto.

U mnogim delovima sveta, zima se povezuje sa snegom. Takav je slučaj i kod nas.

Kako je u prirodi?
Biljke se umire i okićene snegom i ledom čekaju proleće. Životinje otežano preživljavaju zbog nedostatka hrane. Da bi što lakše prebrodile ovaj period, pojedine vrste životinja, dolaskom zime, padaju u stanje hibernacije, zimski san.

Zimi slavimo Novu godinu i Božić. Ta praznična atmosfera daje posebnu draž ovom godišnjem dobu. Daje novu šansu za zbližavanje roditelja i dece u toplini porodičnog doma.

Počinje zimski raspust. Deca željno iščekuju sneg i unapred se raduju igrama na snegu. Sankaju se, klizaju, grudvaju, prave Sneška belića. Odlaze na planine i skijaju sa roditeljima. Snežna belina je svuda prisutna. Sve se umiri, utihne… Čuje se samo dečija graja. Ima li šta lepše?

Dolazi zima. Osluškujmo prirodu. Od nje možemo mnogo naučiti.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top