Naslovna » Deca » Deca » Izbor igračaka

Izbor igračaka

Izbor igračaka – Za svaki uzrast po nešto

izbor-igracaka


Koliko puta ste, u prodavnici igračaka, zadivljeni šarenilom boja i oblika, zastali u nedoumici šta zapravo da izaberem?

Niz pitanja nam se u tom trenutku nameće:

da li će se igračka detetu dopasti, da li mu treba, da li je prevelika, možda nije dobra, da li bih ovom znao ja da rukujem?…. Krišom gledamo u one koji zadovoljno odlaze noseći paket u ruci. I kada najzad odlučno posegnemo za onom “pravom” dovoljan je trenutak sećanja u kojem igračke stoje po strani dok kuhinjski pribor zrači magičnom privlačnošću… i dilema je opet pred nama.

Igračka je više od običnog predmeta Šta je, zapravo, igračka za dete? Svakako je više od običnog predmeta. Igračka je osnova dečje igre, njen pokretač; igračka daje ideju za igru i sadržaj igri. Dete je u igri “oživljava” i svojom maštom preobražava. Nekad je partner, saigrač, ponekad i drug u usamljenosti, često i povod za druženje sa drugom decom ili sredstvo za isprobavanje sopstvenih mogućnosti. Igračka oblikuje iskustvo deteta i usmerava njegovo ponašanje. Zato je važno napraviti dobar izbor.

Izbor igračaka

Kriterijumi za dobru igračku

Igračka treba da je primerena uzrastu deteta kome je namenjena (da odgovara mogućnostima ili da je za korak ispred njegovih razvojnih mogućnosti), da je urađena tako da pokreće dečje psihofizičke snage, da može da se preobražava, da budi dečju radoznalost, imaginaciju, stvaralaštvo, da budi dobro raspoloženje i podstiče na aktivnu i radosnu igru, da podstiče na saradnju itd.

Dobra igračka ne sme da šteti zdravlju dece; treba da je izrađena od kvalitetnog materijala, bez oštrih ivica ili metalnih delova koji mogu povrediti dete tokom igre, postojanih boja, da se može lako prati i dezinfikovati, da ne zadržava prašinu. Dobro je, prilikom kupovine, proveriti da li igračka poseduje atest o neškodljivosti materijala od kojih je napravljena. Igračka treba da bude i lepa, vedrih boja, skladnih oblika jer ona predstavlja i sredstvo za vaspitanje estetskog ukusa.

Kako odabrati

Igračke mogu ponekad biti privlačne za roditelje a da nemaju nikakvu suštinsku vezu sa detetovim potrebama i rastom. Zato izbor igračke, pre svega, treba da zavisi od uzrasta deteta kome je namenjena.Gledajući uopšteno, svaki uzrast preferira određenu vrstu igračaka mada ima i onih koje su uvek omiljene i prisutne na svim uzrastima kao što su lopta, lutka, kocke i knjige .

Svaki period u razvoju deteta karakteriše određeni oblik igre što, naravno, uslovljava i izbor igračke.

Igračke za bebe

Na ranom uzrastu, od rođenja do 8 meseci razvija se samo jedan oblik igre – funkcionalna igra . To je igra sa funkcijama koje kod deteta sazrevaju (motoričkim, perceptivnim, čulnim) i sastoji se uglavnom u višestrukom ponavljanju radnji ili angažovanju čulnih organa što pričinjava zadovoljstvo detetu. Omiljena igračka beba je, naravno, zvečka. Raduje ih zvuk zvečke, privlači ih i boja, njom mašu, mogu da je stave u usta… Zvečka treba da je lagana i sa drškom. Za bebe ovog uzrasta pogodne su meke igračke, meke igračke sa zvončićima nežnog zvuka i slični predmeti koje može da uhvati i njima manipuliše.

Sazrevanjem funkcija igra postepeno dobija nova obeležja. Beba počinje da opipava, razgleda, okreće, stavlja u usta, lupka, gura predmete po podu i stolu, dodaje, baca … Ovakve igre nazivamo manipulativnim eskplorativnim igrama predmetima i, pored funkcionalnih igara, obeležavaju period do godinu dana. Sada su bebama privlačne gumene lutke, igračke-životinje koje puštaju zvuk, šuplje kocke, male lopte, igračke-sudovi sa i bez poklopaca…

Izbor igračaka

Na početku simboličkih igara

izbor-igracaka2

U periodu od 12 do 18 meseci pored navedenih igara javljaju se složenije jer dete ovladalo funkcijom uspravljanja i uspravnog hodanja, motorika šake je razvijenija; detetu se mogu ponuditi igračke koje se vuku ili guraju (automobili, kamioni, likovi životinja na točkovima, kolica,…), zatim krupne kuglice koje se mogu nanizati ili ubacivati u kutiju, plastičnu flašu i sl. Igre predmetima dobijaju karakter eksperimentalnih igara jer dete manipulišući njima pokušava da otkrije njihova svojstva. Za dete ovog uzrasta pogodne su raznobojne kocke, kofice, lopatice, posuđe različitog oblika, obručevi, umetaljke… Privlačno je i igranje plastelinom ili drugim sličnim materijalima.

U ovom periodu javljaju se začeci simboličke (imaginativne, igre predstavljanja) igre . Sadržaj ovih igara su radnje odraslog koje dete prati i može da razume; najčešće dete “hrani” druge osobe ili sebe, stavlja lutku da “spava”, “sprema” hranu itd. Zato deci treba obezbediti predmete – igračke koje treba što više da liče na prave predmete ili živa bića koje predstavljaju.

Izbor igračaka

I tako polako rastu detetove potrebe i želje za novim i složenijim igračkama…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top