Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika poljoprivredne škole Ljubo Mićić – Požega

Dom učenika poljoprivredne škole Ljubo Mićić – Požega

Dom učenika poljoprivredne škole Ljubo Mićić – Požega

31210 Požega
Bolnička 2
031 811 131, 031 816 591
www.poljoprivrednapozega.edu.rs

Konkurs za prijem učenika u dom

Dom učenika je vaspitno-obrazovna ustanova u kojoj se obezbeđuju smeštaj, ishrana, uslovi za učenje, završavanje školskih obaveza i vaspitni rad, kulturni, zabavni i sportski život učenika koji pohađaju školu van mesta njihovog stalnog boravka.

Dom je pedagoški oblikovana sredina i zajednica koja se oslanja na akcioni potencijal učenika i koja za svoju osnovnu delatnost ima vaspitanje koje se dešava u interakciji između učenika, vaspitača i učenika, stručnih saradnika i svih koji čine socijalni ambijent Doma.Organizaciju vaspitnog rada određuju opšta i interna usmerenost za unapređivanje vaspitnog procesa i njegove efikasnosti za svestrani razvitak ličnosti, prihvatanje savremene tehnologije rada i uslova u kojima će učenik biti istinski subjekat, neposredni učesnik odlučivanja o pitanjima života i rada, saradnik i aktivni učesnik u procesu vaspitanja.

Ciljevi vaspitnog rada u Domu

Učenje i razvijanje ličnih kompetencija učenika
Osnovni cilj vaspitnog rada u oblasti učenja je postizanje optimalne školske uspešnosti. Iz njega proizilaze specifični ciljevi:
– razvijanje radnih navika
– razvijanje opšte kompetentnosti učenika
– formiranje obrazca kooperativnog ponašanja

Razvijanje ličnosti i socijalnog saznanja
Ova oblast vaspitnog rada ima za cilj razvoj autonomne, kompetentne, odgovorne i kreativne ličnosti, otvorene za dijalog, koja poštuje sebe i druge. Realizuje se kroz više nivoa:
– olakšavanje adaptacije na Dom
– podsticanje socijalne interakcije
– podsticanje razvoja svesti o sebi
– podsticanje i pronalaženje optimalnih strategija za rešavanje individualnih problema i kriza
– podsticanje socijalnih saznanja i socijalnih odnosa
– razvijanje komunikativnih sposobnosti i konstruktivnog rešavanja sukoba
– formiranje autonomne moralnosti, izgrađivanje sistema moralnih i drugih vrednosti

Problematika slobodnog vremena

Osnovni cilj vaspitnog rada je sadržajno korišćenje slobodnog vremena kroz organizovane aktivnost (tematski rad sa vaspitnom grupom, sposrtska takmičenja, kulturno zabavne manifestacije).

Unutrašnja organizacija rada doma usklađena je prema trajanju školske godine, radu Škole i potrebama učenika smeštenih u dom. Rad vaspitača organizovan je u 4 smene: od 06:30 do 12:30; od 10:30 do 16:30; od 14:00 do 20:00 i od 16:30 do 22:30. Upravnik doma radi u prvoj smeni a po potrebi i duže.

Posle završetka nastave (u periodu od 19:30 do 22:00), organizovan je rad sekcija prema planu i programu slobodnih aktivnosti i zaduženjima vaspitača.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top