Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Džon Bojd Danlop

Džon Bojd Danlop

Džon Bojd Danlop pronalazač prvog pneumatika.

john-boyd-dunlop

Džon Bojd Danlop

05.02. 1840. godine rođen je John Boyd Dunlop, pronalazač prvog pneumatika.

Bilo je to davne 1887. godine kad je John Boyd Dunlop, škotski veterinar iz Belfasta, pune gume na triciklu svog sina zamenio tankim gumenim trakama koje je zalepio sa strane i napunio vazduhom.
J.B. Dunlop nije tada bio ni najmanje svestan da je izrada tih privremenih, kod kuće napravljenih pneumatika početak revolucije u transportu širom sveta. Ko od nas je, na primer, danas svestan da veći deo svog užitka u vožnji i sigurnosti na putu dugujemo škotskom veterinaru?

Danas je pneumatik star već više od 120 godina.

Pneumatsku gumu Dunlop je razvio kad mu je bilo već 47 godina. Izvorno su te gume bile namenjene triciklu njegovog sina. Sledeće godine Dunlop je izum uspešno patentirao. Godine 1889. Dunlopove gume pokazale su se izvanredno uspešne kad su pomoću njih osvojene brojne pobede na biciklističkim trkama u Irskoj i Engleskoj.

Dunlopu je oduzet patent, jer je ustanovljeno da je već više od 40 godina ranije izvesni Robert William Thomson patentirao u Škotskoj sličan izum.
To, svakako, ne ukida Dunlopovu zaslugu, jer je u tih 40 godina izum guma bio izgleda zaboravljen, a Dunlop ih je ponovo otkrio.
Njegova neprolazna zasluga leži i u popularizaciji pneumatskih guma.

Ime Dunlop ostalo je do danas snažan brend u toj industriji.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top