Naslovna » Trudnoća » Pregledi u trudnoći » Kako negovati i očuvati zdravlje zuba u trudnoći?

Kako negovati i očuvati zdravlje zuba u trudnoći?

dd

Kako negovati i očuvati zdravlje zuba u trudnoći?

Zbog posebnog stanja u kom se nalazi organizam trudnice, često može doći i do problema sa zubima i desnima. Srećom, ova tegoba i mogući problemi se na vreme mogu sprečiti ili blagovremeno ublažiti i to uz pomoć nekoliko jednostavnih saveta.

Svaka trudnica bi trebalo da obrati dodatnu pažnju na svoje celokupno zdravlje, ali posebno i na zdravlje svojih zuba i desni, kako bi oni ostali zdravi i negovani tokom trudnoće. Problemi sa zubima u trudnoći nastaju zbog izmenjenog hormonskog statusa u organizmu, što može prouzrokovati tzv. gravidni gingivitis, odnosno probleme sa mekim tkivom (desnima), ali i brži razvoj karijesa i slično.

Nega zuba u trudnoći

Na prvom mestu, kada je u pitanju nega zuba u trudnoći, jeste promena sredstava za higijenu zuba i usta. Trudnice ne bi trebalo da koriste paste i gelove za zube koji se koriste za izbeljivanje zuba, jer će njihov sastav loše uticati na gleđ zuba, ali i na meko trkivo u ustima, koje je ionako u “opasnosti” zbog hormona. Najbolje bi bilo da se koriste paste za zube koje su na bazi biljaka, na primer – na bazi propolisa, žalfije ili kamilice, jer ovi sastojci deluju umirujuće na desni i ne sadrže previše hemijskih sastojaka.

Zbog češće pojave karijesa u trudnoći, kao i dekalcifikacije zuba (zbog preraspodele hranljivih sastojaka iz kostiju i zuba majke u organizam deteta) sve žene u drugom stanju bi trebalo češće da posećuju stomatologa radi eventualne sanacije pojedinih zuba, privremenog uklanjanja cirkona za zube, fiksnih ortodontskih aparata i slično.

Stomatološke intervencije kod trudnica

Određena istraživanja u oblasti stomatologije pokazuju da je veći broj amalgamskih plombi (srebrnih plombi) u ustima trudnice potencijalno štetan na zdravlje i da ih je potrebno zameniti ili barem svesti na najmanji mogući broj. Veći broj ovih plombi u ustima dovodi do pojačavanja štetnog dejstva sastojaka unutar plombi, pogotovo onih koje su nešto starije. Savremene amalgamske plombe imaju mali procenat srebra, dok žive gotovo i da nemaju.

Prilikom davanja anestezije zbog eliminisanja bola tokom stomatološke intervencije, na trudnice bi trebalo obratiti posebnu pažnju. Osim toga što je neophodno da je uvek dobiju kada se radi o ozbiljnijoj intervenciji, trebalo bi da budu one sa manje adrenalina kako bi se smanjio rizik od prevremene kontrakcije materice.

Kao najznačajnije upozorenje kada je u pitanju stomatološka intervencija kod trudnica jeste izbegavanje rendgenskih snimanja. Ranije se smatralo da je rendgen štetan samo u prva tri meseca trudnoće, ali je snimanje zabranjeno tokom cele trudnoće.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top