Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Kultura » Knjige » Džukac kucov – Odiseja

Džukac kucov – Odiseja

dzukac-odiseja

 

Džukac kucov

Autor: Danijel Penak

Predstavljamo stvaralaštvo za decu proslavljenog francuskog pisca

Francuski pisac Danijel Penak kod nas je poznat po stvaralaštvu za odrasle, pre svega po romanima o porodici Malusen. Penak, kao i urednički tim Odiseje, veruje da deci treba nuditi vrhunsku književnost, koja uzima u obzir spoznajne i čitalačke sposobnosti svoje mlade publike, ali ne podilazi komercijalnom uprošćavanju, olakšavanju i osiromašenju literarnog izraza za mlade. Naprotiv, deci treba ponuditi knjige koje će obogatiti njihovo detinjstvo i uticati na formiranje literarnog kapaciteta.

Odiseja će narednih godina prestaviti nekoliko izuzetnih knjiga za decu ovog velikog pisca. Prva među njima je „Džukac Kucov”, u predivnom prevodu Ane A. Jovanović. Ispovest šarmatnog mešanca o potrazi za prijateljstvom za sva vremena veoma je popularna u Francuskoj, hvaljena zbog topline, humora, jezika (preporučuje se čitanje naglas) i stava da se čovečnost i stepen civilizacijskog razvoja ogledaju upravo u odnosu prema slabijima, na primer, deci i životinjama.

I pre nego što je progledao, Kucov je otkrio šta znači pasji život – ne samo zato što je pas, nego zato što ga život nije mazio. Kucov nikad nije bio lepotan, čak ni slatka mala kuca. Ali je pametan, odan i tata-mata za praćenje mirisa. Sam na svetu, Kucov čezne za gazdom, ljudskim bićem koje će dresirati i voleti zauvek. Jabučica deluje kao da bi mogla biti gazdarica iz snova – međutim, ljudi su nepredvidljivi. Džukcu Kucovu predstoje mnoge avanture do kraja ove zabavne, dirljive i mudre pripovesti.

Zaviri u knjigu

Izdavač: Odiseja

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top