Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Elektrotehnička škola Nikola Tesla – Stari grad – Beograd

Elektrotehnička škola Nikola Tesla – Stari grad – Beograd

srednja-skola

Elektrotehnička škola Nikola Tesla – Stari grad – Beograd

Beograd, Stari grad
Kraljice Natalije 31
011 3612 924, 011 2686 397
www.teslabg.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

ELEKTROTEHNIKA

BGSG SG 4E24S ADMINISTRATOR RAČUNARSKIH MREŽA 60 4 GOD
BGSG SG 4E04S ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE 60 4 GOD
BGSG SG 4E41S ELEKTROTEHNIČAR INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA   —   54  +  6  DUAL 60 4 GOD
BGSG SG 4E23S ELEKTROTEHNIČAR PROCESNOG UPRAVLJANJA 60 4 GOD
BGSG SG 4E08S ELEKTROTEHNIČAR RAČUNARA 90 4 GOD
BGSG SG 4E52S ELEKTROTEHNIČAR ZA ELEKTRONIKU I AUTOMATIKU 60 4 GOD
BGSG SG 4E27S TEHNIČAR MULTIMEDIJA 60 4 GOD
BGSG SG 4E11S TEHNIČAR TELEKOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA 60 4 GOD

O školi

Na mestu gde se nalazi ETŠ Nikola Tesla podignuta je 1856. god. zgrada Više ženske škole (ova škola je osnovana 1863. god., ali se nastava održavala u privatnoj kući na Zelenom vencu). Školske 1913/14. god. Viša ženska škola postaje gimnazija.

Na istom mestu 1929. godine gradi se Druga ženska gimnazija, danas ETŠ “Nikola Tesla” po projektu arhitekte Milice Krstić u tzv. “srpsko-vizantijskom” stilu.

Osnivanju elektrotehničke škole prethodilo je formiranje Radio-tehnikuma u Batajnici, čiji je cilj bio školovanje kadrova za potrebe naših radiostanica. Nastava je počela 1947. god.

Školske 1952. god. škola se preselila u Beograd, u zidane barake u Dunavskoj 34. Te godine škola dobija naziv “Nikola Tesla” i pripaja joj se STŠ za slabu struju pri Generalnoj direkciji PTT Jugoslavije, a 1953. god. i STŠ radio smera pri SUP-u Jugoslavije.

Elektrotehnička škola Nikola Tesla

U leto 1956. god. Elektrotehnička srednja škola “Nikola Tesla” uselila se u ovu lepu i znamenitu zgradu. Istovremeno joj je pripojen energetski odsek, izdvojen iz škole “Petar Drapšin”.
Tako je konačno oformljena škola za proučavanje oblasti elektrotehnike.

Životno delo i patenti Nikole Tesle, nenadmašnog genija i velikog pronalazača, koji je po mišljenju savremenika svojim radovima išao napred za čitavo stoleće, prožimaju sve oblasti elektrotehnike.
Istrajnim i predanim radom kao i značajnim rezultatima na brojnim takmičenjima naši učenici dostojno predstavljaju školu i ime koje ona nosi.

Pored toga, s obzirom na vrednost i lepotu ove zgrade imamo dužnost i čast da je čuvamo. Naime zbog svoje arhitektonske kulturne i istorijske vrednosti, zgrada Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” proglašena je 1964. god. za spomenik kulture zaštićen zakonom, a 1992. godine i za kulturno dobro.

Na ovom objektu od daleke 1932. godine, kada je i sagrađen, do dana današnjeg gotovo da nije učinjena nijedna zaštita ni sanacija, iako je došlo do sleganja krila prema zgradi Srpsko-amerikanske banke. Objekat ima podrum, prizemlje, 2 sprata i potkrovlje. Kolektiv ove škole preko pojedinaca, radnih organizacija, prosvetnih i društvenih institucija i dalje sprovodi akciju zaštite ovog zdanja opšte društvenog značaja. U ovu akciju neophodno je uključiti i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i sve nadležne institucije u republici kako bi se spasao ovaj objekat, priznat i valorizovan kao kulturno-istorijska i arhitektonsko urbanistička vrednost.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top