Naslovna » Aktuelno » Festival Art-Anima: Predstavljanje horor romana “Naprata” inspirisanog srpskim verovanjima i folklorom

Festival Art-Anima: Predstavljanje horor romana “Naprata” inspirisanog srpskim verovanjima i folklorom

Novi roman antropologa i etnologa Mladena Milosavljevića, „Naprata“, premijerno će biti predstavljen u okviru 10. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ u nedelju 09. juna,  s početkom u 19.45 časova u Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračine 59). O knjizi će, pored autora, govoriti: reditelj Danilo Bećković i kritičar Zoran Janković, a promociju će voditi pisac i kritičar Đorđe Bajić.

„Naprata“ je četvrti Milosavljevićev horor roman inspirisan srpskim folklorom i verovanjima i nadovezuje se na autorov istoimeni igrani film snimljen 2013. godine na talasu popularnosti filmova rađenih u maniru „pronađenog snimka“, poput „Veštice iz Blera“.

Radnja romana prati četvoro članova televizijske ekipe koji odlaze u šumadijsko selo Livat kako bi snimili vinovnika porodičnog nasilja. Ali pošto u tome ne uspevaju, vođa ekipe i reditelj, odlučuje da promeni plan snimanja i pronađe drugu priču. Članovi ekipe od žitelja saznaju da u selu živi nadaleko čuvena seoska vračara Milanka Telalova. Iako upozoreni da ne idu kodnje, oni ipak to čine i snimaju jedan od najređih i najopasnijih obreda – prizivanje naprate. Nakon što dobiju snimak, vraćaju se u Beograd, ali ubrzo shvataju da se iz sela nisu vratili sami i da im je za petama nešto drevno, zlokobno i neopozivo. U potrazi za spasom, njihovi putevi ukrstiće se sa putevima žene koja je pola veka pre njih, vođena opsesivnom željom da postane pisac, prihvatila poziv koji će joj promeniti život. 

Mladen Milosavljević je rođen 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju. Autor je nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, „Naprata“ (2013). Dobitnik je prve nagrade na tradicionalnom anonimnom konkursu Radio Beograda za tekst radio drame „Uslužni duh“. Urednik je koncepta „Omaja“, posvećenog temama iz oblasti folklorne fantastike. Vlasnik je izdavačke kuće „Bedem“. Autor je romana „Kal juga“ (2018), „Jezava“ (2020), „Večna kuća“ (2022), „Naprata“ (2024) i poeme za decu „Olalije“ (2021).

X Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održava se 8. i 9. juna na Dorćol Platz-u (Koska Bar), u organizaciji sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće „Kontrast“.

Ulaz na promociju romana „Naprata“ kao i na sva ostala festivalska dešavanja je slobodan.  

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top