Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Geodetska tehnička škola – Zvezdara – Beograd

Geodetska tehnička škola – Zvezdara – Beograd

srednja-skola

Geodetska tehnička škola – Zvezdara – Beograd

Beograd, Zvezdara
Milana Rakića 42
011 2411 880, 011 2412 177
www.geodetska.edu.rs

Broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

GEODEZIJA I GRAĐEVINARSTVO

BGZV SI 4H23S GEODETSKI TEHNIČAR – GEOMETAR 168 4 GOD Srpski

O školi

Geodetska tehnička škola se nalazi u prekrasnom delu Beograda, u blizini zvezdarske šume, u ulici Milana Rakića, na broju 42. Ona je na toj adresi već dugo, od 1957. godine. Razvila se još mnogo ranije, 1947. godine, kada je postala samostalna škola, pod nazivom koju i danas nosi. Hronološki gledano, naša se škola rodila kao jedan od odseka Srednje tehničke škole u Beogradu, pod nazivom: „Geodetski odsek“. To su bili dani davne 1924. godine. Ipak, trebalo bi reći da su se geodetski kadrovi obrazovali mnogo pre zvanične državne institucije. Postojala je privatna škola profesora Milana Andonovića, na kojoj su se stručno usavršavali geometri. Možda taj istorijski podatak i nema direktne veze sa našom školom, ali sa poslom za koji mi danas obučavamo naše učenike svakako ima. Zemlja se morala premeravati, zar ne? Tadašnja zgrada se nalazila u Donjogradskom bulevaru broj 2. Za vreme Drugog svetskog rata je građevina jako oštećena, pa su učenici posle oslobođenja čekali nekoliko meseci da se zgrada popravi. Tako smo nastvili da postojimo u okviru Srednje tehničke škole, sve do 1947. godine , kada se osniva Geodetska tehnička škola u Beogradu Od tada, pa sve do danas, imamo potpunu nezavisnost, sva prava i obaveze da razvijamo i unapređujemo geodetsku struku. Do sada je škola obrazovala: oko 7300 mladih ljudi koji su odabrali da u rukama drže geodetske instrumente. Mnogi od njih su nastavili dalje školovanje, na višim školama i fakultetima u zemlji, a neki od njih su otišli u inostranstvo na dalje usavršavanje.

Šta i gde radi geometar
Osnovni posao geodetskog tehničara ili geometra je vezan za premer zemljišta i unošenje tih podataka u planove, karte i zemljišne knjige. Naravno ovaj posao se vremenom osavremenjivao i postajao sve više automatizovan, a sve manje fizički.

Danas je razvoj tehnologije i računarske tehnike doveo do savremenih elektrooptičkih sredstava koja umnogome olakšavaju posao na terenu a prikupljene podatke geometri obrađuju na računarima.

Pored rada u opštinskim i privatnim službama katastra, njihovo radno mesto je i u građevinskim radnim organizacijama, šumarstvu, vodoprivredi, putnoj privredi i poljoprivredi. Jednom rečju, svuda gde se zemljište prilagođava čoveku i njegovim potrebama, gde se menja njegova konfiguracija i namena.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top