Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Gimnazija i ekonomska škola Branko Radičević – Kovin

Gimnazija i ekonomska škola Branko Radičević – Kovin

srednja-skola

Gimnazija i ekonomska škola Branko Radičević Kovin
26220 Kovin
Cara Lazara 197
013 742 300, 013 744 896
www.gimeko.edu.rs

Broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

GIMNAZIJA

JNKO GA 4R03S OPŠTI TIP 28 4 GOD Srpski

EKONOMIJA, PRAVO I ADMINISTRACIJA

JNKO SA 4L01S EKONOMSKI TEHNIČAR 28 4 GOD Srpski

ELEKTROTEHNIKA

JNKO SA 4E54S TEHNIČAR INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA 28 4 GOD Srpski

O školi

Tragovi kovinskog školstva vode u daleku 1776. godinu i u tom vremenskom rasponu do tekuće 2011. godine treba tražiti naše mesto, jer i mi činimo deo tog dvovekovnog mozaika kovinskog školstva.

Škola koja će proširiti i produbiti znanje iz prirodnih i društvenih nauka i pripremiti učenike za dalje školovanje bila je ambicija naše male sredine i njenih čelnika duži niz godina. Mnogo entuzijazma, nešto malo sredstava, nekoliko profesora i dva odeljenja učenika bili su dovoljni za početak. I te, četiri decenije daleke,1964. godine, 24 marta,Skupština opštine donosi rešenje o osnivanju Gimnazije “Branko Radičević”. Postali smo vaspitno-obrazovna institucija, koja ima jedinstvene ciljeve i zadatke, a na nama je bilo da ih ostvarujemo, pretvarajući svako slovo u delo.

Prateći dalje potrebe naše škole, odgovarajući prosvetni organi Pokrajine i Opštine imenuju za prvog v.d. direktora Anđelkov Dušana, profesora iz Kovina, prvi Školski odbor i donose rešenje o početku rada Gimnazije “Branko Radičević”, koja će raditi u popodnevnoj smeni u zgradi Poljoprivredne škole, u postojećim uslovima, koji će se u hodu poboljšavati.

I tako su 1. septembra 1964. godine krenula u gimnaziju dva odeljenja i nekoliko profesora, predvođeni direktorom Dušanom Anđelkovim, željni da se dokažu i pokažu da je bilo opravdano nastojanje svih onih ljudi dobre volje, koji su sebe ugradili u temelje ove škole.

U početku je bilo bitno osnovati školu, ali se ubrzo postavilo pitanje sopstvene zgrade. Trebalo je prikupiti sredstva, odabrati odgovarajuću lokaciju, uraditi plan zgrade… Odluka o izgradnji objekta je doneta 31. III 1970. godine.

Koliko je bilo želje da se objekat podigne i osposobi za rad najbolje govore podaci o tome da su i učenici i njihovi profesori učestvovali u uređenju prostora oko izgrađene škole, ugrađujući tako deo sebe u svoj novi dom i dajući mu lični pečat.

A trebalo je otkloniti tragove gradnje, izgraditi sportske terene, oplemeniti ambijent zelenilom i cvećem i učiniti školu živom i primamljivom. Napokon, 1972. godine, lepotica je zablistala i bila spremna da pod svoje okrilje primi sve koji su željni znanja, topline i akademske atmosfere.

Tako je tekla prva decenija našeg postojanja. Ostale su se nizale jedna za drugom ispunjene rezultatima i priznanjima koja potvrđuju da je Kovinu ipak potrebna Gimnazija, kakva jeste i kakva će ostati – dostojanstvena, ponosna i priznata.

Današnje generacije gimnazijalaca nastavljaju tragom zacrtanim pre četiri decenije, izuzetno motivisane željom da nadmaše svoje prethodnike i da ostave svoje ime i rezultate u amanet onim gimnazijalcima koji će u ovim klupama sedeti za jednu, tri, pet ili više decenija.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top