Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Gimnazija i ekonomska škola Dositej Obradović – Bačka Topola

Gimnazija i ekonomska škola Dositej Obradović – Bačka Topola

srednja-skola

Gimnazija i ekonomska škola Dositej Obradović – Bačka Topola
24300 Bačka Topola
Trg Dr Zorana Đinđića 12
024 711 934
www.dositejbt.edu.rs

Broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2022/2023

Gimnazija

SBBT GA 4R03M Opšti tip 30 4 god Mađarski
SBBT GA 4R03S Opšti tip 30 4 god Srpski

Ekonomija, pravo i administracija

SBBT GA 4L01M Ekonomski tehničar 30 4 god Mađarski
SBBT GA 4L01S Ekonomski tehničar 30 4 god Srpski

O školi

Gimnazija je sagrađena 1964.godine. Prva generacija ušla je u gimnazijske klupe školske 1965/1966.godine. Kako obrazovni sistem nije statičan već dinamičan, jer se procesi u njemu stalno menjaju, tako se pred obrazovnim sistemom javljaju novi zahtevi u pogledu obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja kadrova potrebnih društvu.

Reformom školstva iz 1977.godine ukidaju se gimnazije i uvodi se u sistem jedinstvena srednja škola sa tri programsko-organizaciona modela. Jedinstvena zajednička opšteobrazovna osnova u dvogodišnjem trajanju, zatim model profesionalne škole u trajanju od jedne, odnosno dve godine. Takav sistem pokazao je niz slabosti, koji se otklanjaju uvođenjem novih nastavnih planova i programa za 1987/88.

Konačno 1990/91.godine novi sistem srednjeg obrazovanja je proširen stavovima i smernicama u zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju u kome je rečeno da je srednje obrazovanje i vaspitanje deo obrazovanja i vaspitanja i da se ono ostvaruje u školama koje se osnivaju kao gimnazije i stručne škole.

Posle dužeg vremena, početkom školske 2005/2006 godine, u objektu Gimnazije “Dositej Obradović” pored gimnazijskog opšteg smera omogućen je novi smer – ekonomski tehničar.

Gimnazija je po tipu opšteobrazovna, a srednja stručna škola je profesionalna.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top