Naslovna » Porodica » Porodični informator » Gradski centar za socijalni rad Zemun

Gradski centar za socijalni rad Zemun

Gradski centar za socijalni rad Zemun
Beograd, Zemun
Aleksandra Dupčeka 2
011 2193 979, 011 2193 999

Centri za socijalni rad pružaju niz usluga socijalne zaštite.

Svaka opština, odnosno grad, ima po jedan centar. Ako je grad podeljen na gradske opštine, kao Beograd, onda gradski centar za socijalni rad ima svoje ispostave po opštinama. U običnom govoru se i te ispostave najčešće nazivaju samo centar za socijalni rad, uz dodatak naziva gradske opštine.

Organ starateljstva je takođe centar za socijalni rad, jer je to naziv pod kojim se ova institucija često pominje u raznim propisima.

Sistem socijalne zaštite — opšte informacije

Sistem socijalne zaštite jeste način da država, uključujući i lokalne vlasti, pomogne ljudima da prežive teška vremena ili savladaju teške situacije, kao i da se oni, kad god je to moguće, osposobe da se u budućnosti sami brinu za svoje potrebe.

Socijalna zaštita ima dva osnovna oblika:
materijalnu pomoć (koja može biti novčana ili u naturi, to jest, hrani, ogrevu, odeći…) i
usluge socijalne zaštite, kada je nekoj osobi potrebna pomoć stručnjaka ili pomoć za zadovoljavanje vakodnevnih potreba, smeštaj u specijalizovanu ustanovu ili zaštita od porodičnog nasilja, na primer.

Uz to je ponekad neophodno da se zajednica umeša u neke porodične odnose da bi zaštitila decu ili omogućila porodici da normalno funkcioniše.

Početna stanica za dobijanje pomoći u skoro svim slučajevima jeste opštinski odnosno gradski centar za socijalni rad, ili odgovarajuće odeljenje gradske ili opštinske uprave.

Materijalna pomoć i Pomoć osobama koje ne mogu da se brinu o sebi…>>

Zaštita žrtava nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i Intervencije u porodičnim i bračnim odnosima…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top