Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Hemangiom kod dece

Hemangiom kod dece

hemangionHemangiom kod dece

Hemangiom je dobroćudni (benigni) tumor krvnih sudova. Krvni sudovi u hemangiomu su tanki  pa se u njima nakuplja krv koja im daje jarko crvenu boju.

 • Zašto nastaje

Kao i kod većine tumora – ne zna se tačno. Genetika ima svoj uticaj, ali je mnogo dece kod kojih i porodici niko nema hemangiome.

Gde se može pojaviti u organizmu

   • Tamo gde ima krvnih sudova mogu se javiti i hemangiom – što znači svuda! Oni koji se vide su obično hemangiomi krvnih sudova kože (ili sluzokože), a takvi najčešće dovode decu kod lekara. Hemangiomi se mogu javiti i na unutrašnjim organim (jetra je veoma često mesto), a tada se obično otkriju slučajno – kada se obavi ultrazvični pregled zbog nekog drugog razloga.
   • Smeta li detetu
   • Ogromna većina dece nema tegoba, ali hemangiomi mogu biti estetski problem, ako se jave na nezgodnim mestima (na licu ili na drugim vidljivim mestima). Kada su veliki, a nalaze se na rukama ili nogama, mogu ometati detetove pokrete.   Većina hemangioma su “čvrsti” i ne krvare, ali se može desiti da je hemangiom “trošan” i da se lako povređuje, naročito ako je “na nezgodnom mestu” i iznad nivoa kože. Ovi hemangiomi traže rano lečenje.
   • Kakva je sudbina hemangioma
   • Srećom, radi se o tumorima koji imaju sklonost ka spontanom nestajanju (regresiji). Tu su statistike različite, ali oko sve trećine hemangioma nestane između sedme i devete godine života. Naravno, svako dete je priča za sebe, pa ima hemangioma koji nestanu u prvim godinama života, ali i onih koji ostaju za ceo život.
   • Da li se leče
   • Lečenjem hemangioma se bave specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pa oni donose odluku o tome da li treba hemangiom lečiti. Obično se hemangiomi prvo prate, da se vidi kako se ponašaju, ali ima i hemangioma koji traže brzu akciju.
    • Da li uvek moraju da se operišu
    • Ne moraju ali i za one koji moraju da se uklone ne znači da je hirurška intervencija jedini put.  Pre par godina, grupa francuskih autora je primetila da propanolol (lek koji se koristi za lečenje aritmija i hipertenzije) dovodi do regresije hemangioma. Tako je jedan veoma bezazlen lek našao potpuno novu primenu – od srca ka hemangiomima. Hirurzi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj (sa odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u saradnji sa dečjim kardiolozima) su brzo uhvatili priključak za francuskim kolegama i uveliko sprovode ovu terapiju. Prvi rezultati su zaista obećavajući, a imajući u vidu da su neželjeni efekti treapije poropanololom izuzetno retki i blagi, ovo je sjajna vest! Ima i drugih metoda lečenja, a jedna od opcija je i laserska terapija, ali se ponekad mora obaviti i “klasična” operacija kojom se hemangiom odstranjuje u celosti.
    • Kako smanjiti ožiljak posle hirurške intervencije
   • Nekada se mora obaviti i “klasična” operacija, posle koje ostaje postoperativni ožiljak. Postoje brojni preparati za ublažavanje ožiljaka, a najbolje se posavetovati sa hirurgom koji je obavio intervenciju.

  Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top