Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Školarci » Herbarijum – spomenar za biljke i zabava za decu

Herbarijum – spomenar za biljke i zabava za decu

Pravljenje herbarijuma podseća na detinjstvo – upravo zato što to može biti veoma zanimljivo deci kao hobi i razonoda u slobodno vreme. Osim što lepo izgleda, herbarijum može poslužiti i kao način da deca nauče više o prirodi koja nas okružuje i svim njenim lepotama. Svaki hermarijum je i posebno umetično delo, jedinstveno i neponovljivo. Neka pravljenje herbarijuma bude aktivnost u kojoj ćete uživati i vi zajedno sa svojom decom!

Uputstvo za pravljenje herbarijuma

Pre svega potrebno je znati šta vam je sve potrebno kako biste napravili svoj, jedinstveni herbarijum i započeli pravljenje ovog spomenara za biljke.

– Prazna sveska sa listovima bez linija

– Novine

– Uzorci biljaka koje želite da se nađu u herbarijumu

Proces pravljenja hermarijuma

Prikupljanje biljaka za herbarijum uglavnom počinje u proleće i traje tokom leta kada se priroda budi i buja. Bez obzira na to da li se odlučujete da sakupljate listove ili cvetove neke biljke – izaberite najlepše primerke i sačuvajte ih dok ne dođe do sledeće faze – presovanja. Upravo je raznovrsnost biljaka u herbarijumu ono što ga čini zanimljivim, pa tako ljubitelji ovog hobija pokušavaju da pronađu što zanimljivije primerke biljaka iz svog (daljeg ili bližeg) okruženja.

Presovanje biljaka je sledeća faza u pravljenju gerbarijuma. Potrebno je da svaku pojedinačnu biljku smestite između dva lista novina i namestite tako da ispresovana lepo izgleda. U toku presovanja biljka će se i ravnomerno osušiti, što će joj omogućiti da što duže sačuva svoj izgled. Presovanje može trajati i više nedelja, a potrebno je da novine sa biljkom stavite između ili ispod nekog teškog predmeta koji će podjednako svuda vršiti pritisak kako bi se dobila “ispeglana” biljka. Postoji još jedan način presovanja koji će brže doneti željene rezultate, a to je sušenje i presovanje biljaka peglom. Razlika je u tome što biljku koju želite da presujete i sušite peglom morate staviti između dva papira za pečenje (koji se inače koristi prilikom pečenja hrane u rerni) kako biste bezbedno mogli da prelazite peglom preko i dobijete željeni rezultat mnogo brže nego uobičajnom metodom presovanja. Nemojte predugo zadržavati peglu na jednom mestu kako biljka ne bi pocrnela, a pripazite i na temperaturu pregle – nemojte je stavljati na najjače, već na umereno toplo.

Odlaganje biljaka i pravljenje herbarijuma je poslednja faza koja donosi konačne rezultate. Najčešće se presovana biljka stavlja na prazan papir ili lepi u svesku. Preporučuje se da se uz ime biljke upiše i njen latinski naziv, a kako bi ovaj herbarijum bio još zanimljiviji i edukativniji za decu, može se uz naziv dopisati i par karakteristika te biljke, neki opisi i slično. Osim tradicionalnog hermarijuma, presovane biljke možete sačuvati i kao pojedinačna umetnička dela. Lep ukras u prostoriji može biti i uramljena biljka na zidu ili na stolu.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top