Naslovna » Kultura » Knjige » Istorija tajnih službi – Prikaz istorije tajnih službi

Istorija tajnih službi – Prikaz istorije tajnih službi

Knjigu Istorija tajnih službi možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

istorija-tajnih-sluzbi

Uzbudljiv prikaz istorije tajnih službi tokom tri hiljade godina – od faraona do NSA.

Uloga špijuna na terenu iz doba Aleksandra Velikog teško se može svesti na zajednički imenilac sa radom savremenih obaveštajaca, koji se oslanjaju na satelite i kompjutere.

Ali osnovni principi politike, a u izvesnom smislu čak i vojnog delovanja u visoko razvijenim antičkim državama ipak se sasvim mogu uporediti s onima u savremenom dobu.

Istorija tajnih službi

Nepoverenje i osećaj ugroženosti od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja – bilo da njihovo postojanje predstavlja nepobitnu realnost ili puki proizvod političke paranoje – osnovne su konstante državne vlasti. Potreba da se potencijalni protivnik špijunira kako bi se doznale njegove namere, planovi i sposobnosti i da bi na njih moglo da se reaguje pre nego što on s tim računa, neposredno proizilazi iz takve vrste nesigurnosti.

Na toj političko-psihološkoj podlozi nicale su i rasle tajne službe i špijuni u svim epohama. Volfgang Kriger u svojoj knjizi nudi stručan i zanimljiv pregled ove velike teme svetske istorije.

Otkrića Edvarda Snoudena izmenila su način na koji javnost opaža i doživljava tajne službe. Internet je njihovo novo bojno polje, čime je konačno izgubio svoju nedužnost. U tom kontekstu, interesovanje za svet agenata i špijuna ponovo raste.

Volfgang Kriger, stručnjak međunarodnog glasa za tu tematiku, u knjizi Istorija tajnih službi daje iznijansiran i uzbudljiv prikaz istorije tajnih službi tokom tri hiljade godina.

Zavirite u svet tajnih službi i saznajte sve o ratu u senci!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top