Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Kako sprečiti HIV

Kako sprečiti HIV

Kako sprečiti HIV? Za svaki vid prenosa postoje stvari koje osoba može uraditi kako bi smanjila ili eliminisala rizik.

kako-spreciti-hiv

HIV se prenosi na tri glavna načina:

  • sa majke na dete
  • putem krvi i
  • seksualnim odnosom

Gde god se HIV javi, javljaju se sve tri vrste prenosa. Međutim, broj infekcija koji nastaje kao posledica svakog od ovih načina variraće u velikoj meri od zemlje do zemlje i od kulture do kulture.

Kako sprečiti HIV

Za svaki vid prenosa postoje stvari koje osoba može uraditi kako bi smanjila ili eliminisala rizik. Takođe postoje terapije koje su dokazano efikasne u nekoj zajednici, na lokalnom ili nacionalnom nivou.

Da bi prevencija HIV-a bila uspešna ona mora koristiti sve pristupe za koje se zna da su efikasni, a ne samo jedno ili nekoliko odabranih rešenja. Udeo sredstava koja se izdvajaju za svaki pristup odražava prirodu lokalne epidemije – na primer, ako se najveći broj infekcija dešava među gej populacijom tada ova grupa mora biti primarni cilj preventivnih napora.

Iako će se ostali tekstovi u ovoj sekciji baviti odvojeno svakim vidom prenosa mora se upamtiti da veliki broj ljudi ne spada ni u jednu „rizičnu grupu“. Više se može govoriti o mogućem rizičnom ponašanju. Na primer, intravenski korisnici droga imaju potrebu za kondomima i bezbednim seksom kako bi se smanjio rizik od prenosa putem krvi.

Kako sprečiti HIV

Postoji nekoliKako sprečiti HIVko ključnih stvari koje se mogu uraditi kako bi se sprečili svi vidovi prenosa HIV-a…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top