Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Ko je Sveti Sava?

Ko je Sveti Sava?

sveti-sava

Sveti Sava je pamćen i slavljen nekoliko vekova, a zaboravljen i prećutkivan nekoliko decenija. Opravdano je slavljen, neopravdano prećutkivan.

Ostalo je zapisano da je dan Svetog Save – Savindan proslavljen kao školska svečanost već 1735. godine. Toga dana su, na primer, u Sremskim Karlovcima đaci oslobođeni nastave i pozvani da se na svečanostima mole srpskom prosvetitwlju Svetom Savi. Tako je Sveti Sava, i van crkve, počeo da se slavi kao začetnik i zaštitnik prosvete, slovenske i srpske prošlosti i otpora tuđinskoj kulturi.

Početkom 19. veka nastali su i drugi načini slavljenja Svetog Save. Njegov lik bio je izliven na velikom zvonu Velike škole u Beogradu (1808-1813), a to je zvono preneto u Licej, veliku školu i 1905. godine u Beogradski univerzitet.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 2. januara 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu sa besedom o Svetom Savi i svetosavskom priredbom.

Knez Mihailo Obrenović je zakonom 1841. godine utvrdio obavezu škola da svake godine slave Svetog Savu kao svoju slavu. Tako je činjeno sve do 1945. godine.

Danas se Sveti Sava proslavlja kao školska slava u svim školama.

Himna Svetom savi…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top