Naslovna » Beba » Kupati bebu svaki dan ili ne?

Kupati bebu svaki dan ili ne?

kupanje-bebe

Ranije generacije beba su odgajane po drugačijim principima i pravilima. Pa se tako široki povoj koristio skoro do perioda dok se beba ne oslobodi pelena, a bebe se kupale svaki dan, spavale na stomaku, koristile dubak….i mnogo toga drugačijeg nego što se preporučuje danas.

Nova medicina, nakon dugog perioda ispitivanja na generacijama iza nas, polako izbacuje jednu po jednu stavku, i za to daje temeljna objašnjenja.

Kada je kupanje beba u pitanju stručnjaci kažu da je veliki broj zabeleženih slučajeva ekcema upravo zahvaljujući prevelikom kupanju beba, čime koža gubi prirodnu vlažnost. Stoga savetuju da kupanje bebe bude svedeno čak na dva do tri puta nedeljno i to po njihovoj preporuci čistom vodom, ili eventualno blagom kupkom. Pošto je mišljenje de su bebe generalno čiste i ne zaprljaju se puno, preporučuje se da se bebi svakodnevno trebaju osveziti samo mesta “pregiba” gde se mogu u naborima kože nakupljati nečistoće,  mesta kao što su vrat, lice, a obavezno im prati ruke. Takođe se podrazumeva održavanje higijene u pelenskoj regiji.

Naravno da se pravila kupanja i te kako razlikuju kada su godišnja doba u pitanju, jer na velikim vrućinama prijatno osvežiti bebu, kao što i nama samima i te kako prija.

Ukoliko se na glavi pojave krastice, treba naneti malo ulja za bebe. Ne treba da se plašite, jer bebina glava je manje osetljiva nego što se misli. Bebu možete slobodno češljati mekom četkom.

Najbolja je “mera” proceniti i pronaći neki svoj ritam kupanja, shodno tome koliko se beba prlja, u kojoj je fazi razvoja, da li puzi, da li se preznojila jer su velike vrućine i slično.

Drage mame na vama je procena!

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top