Naslovna » Beba » Šta bebina porođajna težina zaista sve otkriva?

Šta bebina porođajna težina zaista sve otkriva?

 

Koliko je beba težila na porođaju, jedno je od najčešćih pitanja koje novim roditeljima postavljaju članovi porodice, rodbina, prijatelji pa čak i stranci na ulici. Saznajte zašto je toliko važna porođajna težina i što govori o zdravlju deteta.

Zašto postoji takva opsesija porođajnom težinom?

“Uopšteno, porođajna težina može biti dobar pokazatelj zdravlja bebe”, govori dr. David Hill. Drugim rečima, ono što svi ti znatiželjni ljudi žele da znaju je je li vaša beba rođena zdrava.

No, dok je porođajna težina ‘pristojan’ barometar zdravlja, broj nije savršeno merilo. Sićušna beba može biti bistrih očiju i ružičastih obraza, dok novorođenče s normalnom porođajnom težinom može imati mnoštvo zdravstvenih problema. S obzirom na to, postoji nekoliko uopštenih smernica koje će vam omogućiti unutrašnji mir, ali i pomoći vam kako biste znali šta da očekujete.

Porođajna težina bebe i gestacijski uzrast

Porođajna težina uveliko zavisi od gestacijskog uzrasta, odnosno koliko je vremena dete provelo u materici. Za bebe koje su rođene u terminu, prosečna težina je između 2.7 kilograma do 4 kilograma. Ali, za one bebe koje su rođene pre ili posle termina – prosečna težina je malo drugačija.
“U većini slučajeva, ako je beba rođena prevremeno – biće manja, odnosno ako je rođena nakon termina – biće veća”. “Stoga se u procenjivanju porođajne težine prvo proverava gestacijski uzrast”, govori dr.Hill i dodaje kako beba može biti manja u opštom smislu ako je rođena u 36. nedelji trudnoće, ali ako je bebina veličina prosečna za 36. nedelju, tada se smatra prosečnom.

Zbog toga što prevremeno rođene bebe nemaju potpune koristi razvoja u materici, imaju veći rizik od zdravstvenih komplikacija poput žutice, anemije, poteškoća s disanjem ili problema sa srcem, zbog kojih često završe na odelenju neonatalne intenzivne nege. Ali, opet, samo zato što je prevremeno rođena beba manja od one koja je rođena u terminu – ne znači automatski da je i manje zdrava.

Porođajna težina bebe i genetika

Čak i bebe koje su rođene u terminu ili malo kasnije – ponekad ne spadaju u kategoriju prosečne težine, zbog mnogo razloga. Ponekad je u pitanju samo genetika, možda su oba roditelja niska ili su oboje visoki i imaju višak kilograma. Najčešće, manja ili veća od prosečne porođajne težine – odraz je majčinog zdravlja.  Kada novorođenče teži manje od 90 posto beba istog gestacijskog uzrasta, to novorođenče se smatra ‘malenim s obzirom na gestacijski uzrast’. Mala porođajna težina za gestacijski uzrast najčešće je rezultat toga da fetus nije primio punu zalihu nutricijenata ili kiseonika koja je potrebna za normalni razvoj tela i tkiva. Na primer, dr. Hill objašnjava kako hipertenzija izazvana u trudnoći može smanjiti bebinu težinu. Kao i problemi sa srcem, disanjem ili bubregom. Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći takođe mogu biti razlog male porođajne težine. “Iako to većina žena zna, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je štetno tokom trudnoće pušiti ili piti alkoholna pića”, govori dr. Hill.

S druge strane, ako beba teži više od 90 posto beba iste gestacijskog uzrasta, to novorođenče se smatra ‘velikim s obzirom na gestacijski uzrast’. Velika porođajna težina za gestacijski uzrast može biti uzrokovana majčinom debljinom ili prekomernim kilogramima dobijenim u trudnoći. Najčešće, velika porođajna težina povezana je s gestacijskim dijabetesom.  https://roditeljsrbija.com/trudnicki-secer/

Porođajna težina bebe i dijabetes

“Majke koje imaju gestacijski dijabetes ili čak samo intoleranciju na glukozu, mogu prouzrokovati povišenje šećera u krvi kod bebe”, govori dr. Hill.  Odnosno, ako je visina šećera u krvi konstantno visoka, višak šećera može doći do bebe, a to povećava rizik od nastanka raznih bolesti i stanja. Između ostalog, može doći i do makrosomije, tj. velike bebe. “Te bebe mogu biti toliko velike da to uzrokuje probleme prilikom porođaja ili čak zahteva porođaj carskim rezom”, dodaje dr. Hill.  “Definitivno postoje određeni zdravstveni problemi kod novorođene bebe koji su povezani i s velikom i s malom porođajnom težinom. Iznenađujuće, ti problemi su isti: održavanje zdravog šećera u krvi”, objasnio je dr. Hill.
On govori kako bebe s velikom porođajnom težinom često izgube na težini ubrzo nakon rođenja. Dok bebe s ‘normalnom porođajnom težinom’ izgube oko 10 posto svoje porođajne težine pre nego ponovo dobiju na njoj, bebe s ‘velikom porođajnom težinom’ mogu izgubiti i više. “Ako beba prosečne težine izgubi više od 10 posto težine u prvoj nedelji, treba se zabrinuti dobija li beba dovoljno hrane i pažljivo motriti bebu”, objašnjava dr. Hill i dodaje: “Ali, ako majka ima dijabetes, a beba s ‘velikom porođajnom težinom’ izgubi više od 10 posto – to nije toliko zabrinjavajuće jer će beba najverojatnije doći do te kilaže ubrzo.”

Porođajna težina bebe i promene

Ipak, dr. Hill na kraju govori da, bez obzira hoće li se novorođenče roditi s malom ili velikom porođajnom težinom, i dalje može biti potpuno zdrava beba. Očekuje se da novorođene bebe izgube na težini u prvih nedelju dana, a dok je pet posto gubitka normalno za bebe hranjene flašicom, oko 7 do 10 posto gubitka normalno je za dojene bebe.

Takođe, treba imati na umu kako bebe povrate gubitak težine do druge nedelje života, a ako je beba izgubila značajno na težini, bolesna je ili prevremeno rođena, može proći i do tri nedelje pre nego što se vrati na svoju porođajnu težinu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top