Naslovna » Beba » Tajni govor tela svake bebe – naučite da ga razumete!

Tajni govor tela svake bebe – naučite da ga razumete!

Svima je poznato da je plakanje kod beba uglavnom poziv na pomoć: ili su gladne ili im se spava, nekad im je potrebno promeniti pelenu, nekad ih nešto boli i slično. U svakom slučaju, to je ono što roditelji prvo nauče – kako da raspoznaju različite vrste plača i na najbolji mogući način pomognu svojoj bebi da se smiri.

Međutim, postoje i drugi načini na koje nam beba nešto poručuje, a što bi trebalo da naučimo kako bismo se lakše “razumeli”. Naime, tajni govor tela ima svaka beba i uglavnom je to univerzalno. Upravo je razumevanju tih tajnih poruka svoje vreme posvetila medicinska sestra iz Melburna, Kejt Vejd, koja je uspela da dešifruje šta one znače. Prema njenim zaključcima koje je izvela iz posmatranja ponašanja i govora tela većeg broja beba, da one mogu da nam “kažu” kad su gladne. Iako je svaka beba “priča za sebe”, ovo je nešto što, prema njenom iskustvu, rade sve bebe podjednako.

Kako nam beba govori da je gladna

Kejt Vejd navodi da je jedan od najočiglednijih poruka koje nam bebe upućuju kad su gladne – stisak pesnice. Ako dobiju hranu i kako odmiče hranjenje – stisak ruke kod beba će se polako opuštati sve dok ne budu potpuno site, kada će opustiti sve prste. Pored toga, bebe koje majka još doji kao znak da žele da jedu – pomeraće glavu levo-desno i otvoriće blago usta. To je znak da traže dojku i žele da jedu.

Pored jasnih poruka da je gladna, malo veća beba znaće da vam pošalje i poruku da želi da se igra. Tada će održavati kontakt očima sa roditeljima i praviće glatke, duge i neispresecane pokrete rukama. To znači da želi da se igra, da joj treba pažnja i interakcija, društvo za igru.

Osim plača, veoma jasni znaci za spavanje su zevanje i trljanje očiju, mrštenje i izvijanje leđa unazad, kao i gubitak interesa za igranje ili bilo kakvo društvo. Tada na scenu stupa nervoza i sve što je potrebno detetu jeste da se umiri i zaspe.

Naravno, svaka beba je drugačija i drugačije pokazuje svoje potrebe, na drugačiji način komunicira sa roditeljima, ali treba ispratiti i na pravi način odreagovati na ono što vam vaše dete govori.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top