Naslovna » Deca » Predškolci » Mali saveti za uspešno učenje

Mali saveti za uspešno učenje

mali-saveti-za-uspesno-ucenje

Kako učiti?

Krenite polako i planirano. Odredite tačno koliko čega vaše dete treba da nauči, i koliko vremena imate na raspolaganju. Pazite da ne postavite neostvariv cilj. Nemojte detetu isplanirati da odjednom uči 4 sata, posebno ako je do sada učilo pola sata dnevno. Za svaku promenu je potrebno vreme.

Za vreme učenja dete treba zaista da misli na ono što uči. Šta raditi? Pogasite tv i slične aparate, uzmite detetov mobilni za vreme učenja, postarajte se da dete ne bude gladno ili preumorno. Najbolje je učiti ujutro jer je tada mozak najodmorniji. Ako se dete koncentriše na gradivo, brže će ga zapamtiti i samim tim će imati više vremena za druge aktivnosti.

Plan učenja

Dobro je pre početka učenja napraviti raspored vremena, tj. raspored aktivnosti koji obuhvata učenje, ali i zabavu i sve ostale detetove obaveze. Izbegavajte “balkanski metod”: “Nećeš ustai odavde dok sve ne naučiš!” To nigde ne vodi. Bitno je da dete zna da posle učenja ima vremena za stvari koje ga opuštaju i, hteli mi to da priznamo ili ne, koje ga više zanimaju.

Nastojte da učenje traje  od 20 do 30 minuta, nakon toga obavezno napravite pauzu od 5 do 10 minuta kako bi se dete malo odmorilo. Posle dva sata učenja napravite pauzu od pola sata. Pauze se izuzetno važne u procesu učenja i treba ih se pridržavati.

Svaki dan povećavajte vreme učenja  (dovoljno je po 10-15 minuta) više nego dan ranije. Učenje ne bi trebalo da traje više od 2-3 sata dnevno. Ako vaše dete uči kontinuirano (a to nam je cilj) neće mu biti potrebno ni toliko vremena. Vreme učenja određuje i uzrast deteta. Vodite računa o tome.

Mesto za uspešno učenje

Iskustva govore da većini dece odgovara ukoliko uvek uče na istom mestu. Poželjno je da to bude miran kutak kako bi se moglo koncentrisati samo na učenje. Preporučuje se da to bude radni sto gde dete može uspravno da sedi. Učenje u krevetu ili na tepihu u ležećem položaju će retko uroditi plodom.

Ukoliko je vašem detetu zgodnije (iz nekih razloga) da uči za kuhinjskim stolom ili u dnevnoj sobi omogućite mu to.

Prostor za učenje ne sme sadržati stvari koje odvlače pažnju (TV, časopise, igrice, telefon…) odnosno, TV, kompjuter, mobilni telefon i slično trebaju biti isključeni.

Aktivno učenje = uspešno učenje

Aktivno učiti znači učiti s razumevanjem. Nije dovoljno da dete samo sedi za knjigom i razmišlja o tome koja je serija sada na TV-u ili koju igricu želi da igra. Znanje neće samo od sebe preći iz knjige u detetovu glavu ukoliko se malo ne potrudi.

Mali saveti za uspešno učenje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top