Naslovna » Deca » Deca » Deca jake volje i kako ih vaspitati

Deca jake volje i kako ih vaspitati

stro

Deca jake volje i kako ih vaspitati

Prvi put se u literaturi našao termin “deca jake volje” kada je profesor doktor Džejms Dobson na ovaj način definisao decu za koju bi drugi rekli da su tvrdoglava, neposlušna ili samo loše vaspitana. O istim stvarima razmišljao je i doktor Jesper Juul, danski porodični terapeut, koji ovakvu decu naziva “autonomnom decom”.

Doktor Juul ovakvu decu opisuje kao pojedince koji su već od samog rođenja na neki način odlučniji od drugih, odnosno od većine druge dece, a njihovo ponašanje definiše kao neprihvatanje onoga što roditelji smatraju brigom i savetovanjem, odnosno njihovim vaspitanje. Jednostavno, oni su uvek spremniji da na sve kažu “ne”, ukoliko na bilo koji način imaju mogućnost izbora i izjašnjavanja.

Kada su u pitanju “deca jake volje”, doktor Dobson je još dublje posmatrao njihovo ponašanje i samim tim došao je do mnogih zaključaka među kojima su:

– oni skoro nikad ne prihvataju reči “nemoguće” ili da je nešto jednostavno “nemoguće uraditi”
– u stanju su da se sa vama raspravljaju do krajnjih granica, samo kako bi videli dokle mogu sa vama da idu
– za njih su pravila samo smernice ponašanja, ali ne i nešto što moraju poštovati baš uvek
– do svog cilja često dolaze zahvaljujući svojoj kreativnosti, što može podrazumevati različite metode koje su karakteristične samo njima
– to što svi ostali nešto rade, ne smatraju da bi i oni trebalo to isto da rade
– spremni su da uvek pregovaraju i poslušaće vas samo pod nekim njihovim uslovima
– ne boje se nepoznatog i uvek su spremni da probaju nešto novo
– kada se od njih zahtevaju čak i neke sitnice oni će vrlo burno reagovati
– sve što rade rade onako kako oni misle da bi trebalo i to ja za njih zakon

Roditelji “autonomne dece” koji ne mogu da ih razumeju najčešće se sreću sa osećajem da je njihova ljubav odbijena, da im kao roditelji nisu dorasli i da ne mogu ništa da učine da se to promeni. Za njih roditelji često kažu da bi svojom snagom mogli da promene ceo svet, ali da njih svet sigurno neće promeniti. Problem je u tome što “deca jake volje” stavljaju svaki roditeljski zahtev pod znak pitanja i uvek testiraju stavove svojih roditelja – bez obzira koliko su odrasli ili koliko godina imaju – oni jednostavno uvek imaju spremne britke, oštre i jasne zaključke kojima se bore protiv mišljenja ostalih (najčešće svojih roditelja).

Ljudi iz okoline na ovakvu decu gledaju uvek iz svog ugla, koji je često negativan. Oni ovakvu decu opisuju samo negativnim karakteristima i govore da su tvrdoglavi, neposlušni i jednostavno nemogući, a sve to ne mogu biti odlike dobrog deteta, međutim – upravo to mogu biti karakteristike osobe koja je rođena da bude vođa, da sledi svoje snove i želje i ostvaruje se u svom životu na potpuno jedinstven način.

Kako biti roditelj “autonomnom detetu”?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top