Naslovna » Turizam » Manastiri » Manastir Mesić

Manastir Mesić

Manastir Mesić

Banatska eparhija, Vršac

Do manastira se dolazi iz Vršca u banatskoj ravnici prema Vršačkom Bregu a odatle do sela Mesić gde se na ulasku u samo selo sa leve strane pored puta nalazi ovaj manastir. Crkva je posvećena Sv.Jovanu Krstitelju. Po predanju manastir je osnovao 1225. godine monah Arsenije Bogdanović koga je Sveti Sava postavio za njegovog prvog igumana.

 

Mnogi nastanak manastira vezuju i za despota Jovana Brankovića. Prvi pisani podaci potiču iz Katastiga Pećke Patrijaršije 1660. i 1666. godine koji važi za veoma pouzdan izvor. Turci su dolaskom u Banat manastir spalili ali je obnovljen 1566. godine. Za vreme austro-turskog rata 1716. godine manastir je ponovo stradao. Obnovljen je 1722. a 1749. godine uz staru dobija i novu pripratu. Crkva je rađena u starom raškom stilu. Godine 1843. izgrađen je manastirski konak.

 

 

 

 

U to vreme arhimandrit je bio Vikentije Ljuština. Kao veoma obrazovan čovek svoga vremena 1790. godine osniva gimnaziju u Vršcu i to godinu dana pre osnivanja karlovačke gimnazije. Takođe je objavio monografiju o manastiru Mesić pod imenom: Kratka istorija opštežiteljnog manastira Mesić iz Temišvarskog Banata od 1225.-1797. godine. Freske u manastiru rađene su 1743. godine i relativno dobro su očuvane. Ispod se nalazi još stariji sloj fresaka koji nije ispitan. Kao i svi manastiri u Vojvodini uz crkvu je dograđen zvonik u barok stilu. U novije vreme izgrađeni su sadašnji konaci. Manastir Mesič bio je jedno vreme sedište banatskih episkopa.

 

Manastir je ženski i o njemu brinu monahinje.

{gallery}manastiri/mesic{/gallery}

Tekst i fotografije su preuzete sa www.manastiri.rs

 

 

 

 

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top